Les quatre columnes de Puig i Cadafalch

Dilluns, 28 de febrer es van inaugurar oficialment la restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a les faldes del Palau Reial de Montjuïc, a pocs metres del seu emplaçament original.

Les quatre columnes originals foren bastides l’any 1919 just a on ara hi ha la font màgica de Montjuïc, quan la muntanya no estava, ni de bon tros, tan edificada com ho està avui en dia. Les columnes de Puig i Cadafalch volien sintetitzar un dels símbols nacionals (les quatre barres de la senyera) amb el llegat cultural grec i romà, fruit de l’essència mediterrània de Barcelona i de Catalunya. El projecte de Puig i Cadafalch incloïa unes victòries alades que s’havien de situar al capdamunt de cadascuna de les columnes, però mai es va arribar a materialitzar.

Catalonia-Barcelona-QuatreColumnesMontjuich.jpg

Les columnes originals de Puig i Cadafalch.

Però l’any 1923 es va produir el cop d’estat del general Miguel Primo de Rivera, que dissolgué la Mancomunitat (una mena d’òrgan autonòmic que en realitat només recollia les atribucions que ja tenien delegades les quatre diputacions provincials catalanes) i prohibí qualsevol manifestació cultural catalana.

Com a resultat del projecte d’assimilació cultural hispànica sota els paràmetres castellans, el General Miguel Primo de Rivera ordenà la demolició de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, fet que es va fer efectiu l’any 1928, mesos abans de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929.

Vuitanta-tres anys desprès s’ha fet efectiva la restitució del monument a escassos metres del seu emplaçament original. El camí ha estat llarg i tortuós, i no sempre ha semblat que les administracions veiessin de bon grat la restitució del monument.

Les noves columnes són uns metres més grans que les antigues, i són de pedra artificial, feta amb barreja de marbre blanc, ciment i granit (convé ressaltar que les quatre columnes originals eren de maó).

quatre columnes noves.jpg

Les noves quatre columnes de Montjuïc.

La restitució de les quatre columnes són un acte més de recuperació de la memòria històrica de la ciutat i del país, ja que les columnes, per simbolisme i emplaçament, tenen un significat força especial per la societat civil barcelonina i catalana.

Actualització: Us deixo amb un interessant document visual facilitat pels amics d’Histotube. Gràcies companys!


Comparteix

  Comentaris

  • Salomó

   28/02/2011 - 21:54

   Bona explicació. Molt detallada.

  • HistoTube

   01/03/2011 - 15:43

  • Ferran Vital

   01/03/2011 - 16:34

   @Salomó: gràcies pels ànims! m’alegro molt que t’hagi semblat útil!!

   @Histotube: Gràcies per l’apunt! Ja he actualitzat el post! Bona feina, companys!

  • Arqueòleg Glamurós

   02/03/2011 - 00:05

   La muntanya de Montjuïc té molta història! Sabies que, arran de les Olimpiades, s’hi varen excavar sitges ibèriques, algunes de els quals tenien fins a 15m de profunditat i escales de cargol per accedir-hi?
   S’ha emprat de pedrera des del Neolític epicardial (4.500 ANE) per obtindre un jaspi de molt bona qualitat, i el seu cementiri modernista és espectacular, on hi ha la fosa comú de la guerra civil més bèstia de Catalunya!

  • Tirs

   02/03/2011 - 00:33

   Sí, molt boniques i molt històriques, però es carreguen la visió panoràmica entre la Plaça d’Espanya i la muntanya de Montjuïc. No es podien Si estan a “escassos metres” del seu emplaçament original, no es podien haver afegit uns “escassos metres” més, i haver-les posat a un costat? O potser és part de la destrucció sistemàtica de Barcelona que estan duent a terme els dos últims alcaldes?

  • Ferran Vital

   02/03/2011 - 15:26

   @Arqueòleg: gràcies pels apunts històrics! Sabia q hi ha d’haver un poblat ibèric, a Montjuïc, però de les sitges ibèriques, em balla pel cap que quan treballava al Museu d’Història de BCN quelcom vaig escoltar, però desconec la seva ubicació exacte! Tu la coneixes?

   @Tirs: gràcies per comentar i compartir les teves impressions. De fet, l’Ajuntament del senyor Hereu volia posar-les a un lateral, i foren les forces politiques de l’oposició, (excepte el PP) i el soci ICV que van pressionar per ubicar-les al frontal, recuperant l’skyline de la ciutat dels anys 20. Pensa que quan es van bastir, el 1919, Montjuïc encara no estava urbanitzat!

  • Arqueòleg Glamurós

   04/03/2011 - 20:27

   Està publicat a la revita Quaris del MHCB

  • caminada urbana: Jardins de Montjuïc [III] | caminades Eixample

   22/03/2015 - 01:09

   […] Columnes de Puig i Cadafalch […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús