El 23-F i la borratxera de la Guàrdia Civil

En altres escrits hem parlat del cop d’estat frustrat del 23-F i de les seves conseqüències polítiques, tals com la ralentització del procés autonòmic i l’aparició de la LOAPA, o l’allunyament progressiu de les tesis socialistes i federalitzants per part del PSOE per anar-se convertint en un partit de centre, moderat i centralista.

Però avui volia parlar del aspecte més lúdic i còmic del cop d’estat de fa 30 anys(si és que n’hi ha algun, és clar!). Sempre m’havia preguntat com havien estat aquelles decisives hores al Congrés dels Diputats. Des d’ahir ja me’n puc fer una idea.

Ahir, coincidint amb el trenta aniversari del 23-F, es va publicar un document que repassava l’inventari del bar del Congrés dels Diputats l’endemà del cop d’estat fallit.

23-f.jpg

En Tejero irromp al Congrés. Una estona més tard, els seus homes faràn el mateix amb el bar.

Durant les hores que va durar el cop d’estat, els Guàrdies Civils es van ventilar més de 100.000 pessetes d’aquell temps en begudes alcohòliques (19 ampolles de whisky, 18 de ginebra, 24 ampolles de vi, 10 ampolles de cava…i 16 caixes!! de cervesa), 55.000 pessetes en tabacs (si que fumaven, aquella gent!) i unes 90.000 pessetes més en menjar.

Us podeu imaginar a tots el polítics espanyols espantats, la societat civil horroritzada a casa, a mitja Barcelona fet les maletes i als mitjans de comunicació de mig món atents al que passava al Congrés mentre aquella colla de Guàrdies Civils comandats per en Tejero es dedicaven tranquil·lament a ventilar-se el bar del Congrés i a fumar a costa de l’erari públic? Sembla broma, però no ho és. Sembla un guió del Polònia, però no ho és. És la nostra trista història recent.

Dubto molt que la pel·lícula sobre el 23-F mostri a la benemèrita assaborint un bon whisky, menjant gambes i fumant-se un bon cigar cubà mentre a València el Capità General Milans del Bosch treia els tancs al carrer. Un cop més, la realitat supera la ficció. Per si no ho sabíeu, Spain is different.

Comparteix

  Comentaris

  • Tweets that mention El 23-F i la borratxera de la Guàrdia Civil – Sapiens.cat — Topsy.com

   24/02/2011 - 18:11

   […] This post was mentioned on Twitter by Ferran Vital, Ferran Vital. Ferran Vital said: Descobreix q va fer la #guardiacivil al Congrés les hores del #23f http://tinyurl.com/6eta3gm @arqueoleg @altresbcn @jordibonvehi […]

  • Amaiur

   24/02/2011 - 18:50

   Moltes gràcies per aquesta informació he rigut molt i amb autèntiques rialles, pensar que mig (o més) país estaven morts de por i ens veiem creuant la frontera d’amagat i al congrés la Guardia Civil ballava la conga!!!!!!, realment notícies com aquesta fan que el viscut no sigui tan tràgic, es podia haver donat una situació comparable a la de Libia per que no estaven disposats a tornar enrere.
   Si s’arriba a fer una pel.lícula còmica (la seriosa ja està feta) serà una teràpia nacional important.

  • Arqueòleg Glamurós

   24/02/2011 - 19:25

   OH MY GOD!! El 23 Fva ser una bacanal! una orgia de guardies civils con tricornio y a lo loco! Versió porno del film ja!

  • Ferran Vital

   24/02/2011 - 23:32

   Amaiur i Arqueòleg, moltes gràcies a tots d@s!! L’objectiu era fer passar una estoneta divertida al lectors, espero haver-ho fet, tal com vosaltres heu manifestat!! “La bacanal de la benemérita!” bon títol per una peli d’humor (o X, com preferiu!!).

  • Rampard

   23/08/2012 - 13:43

   De festa res, vaja dois que sen arriben a escriure, purament es varen dedicar a templar el nerviosisme normal de aquelles hores sobretot quan sen donaren conta de que anava aixó i que la cossa i mes quan es donaren que esteien mes be atrapats que una altre cossa. Es una cosa molt normal i humana donades les circunstancies…es alló que hagues fet quansevol per combatre s’estat normal de nirvis davant la situació, crec que massa vegades oblidam en quansevol circunstancia els homes no deixan de esser homes, igualment en aquesta situació. A mes molts dels qui “prenien part” eren gent que feien el servici militar i de altres perque els avia tocat estar de servei aquell dia o es que colquu encara pensa que tots i cada un dels guardies que participáren en el cop esteia personalment implicat, no, simplement varen seguir les ordres dels superiors que si sabien que anaven a fer.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús