Lincoln i l’afer dels esclaus

Abraham Lincoln (1809-1865) va ser un dels presidents dels Estats Units més importants i més famosos de la història, ja que l’any 1863 va engegar la Declaració d’Emancipació, que a la pràctica suposà la supressió de l’esclavitud als estats del sud dels EUA.

lincoln_1863.jpg

Abraham Lincoln.

Malgrat això, és ben sabut que Lincoln no considerava als negres afroamericans com a ciutadans de primera, amb idèntics drets i deures que els que podien tenir els ciutadans de pell blanca (per exemple els negres, tot i ser lliures sobre el paper, no gaudien dels mateixos drets civils que els blancs als diversos estats de la Unió).

Fa poques setmanes ha aparegut un assaig molt interessant, signat pels professors Phillip W. Magness i Sebastian N. Page, i que remou les bases historiogràfiques del passat americà.

L’obra, titulada “Colonization After Emancipation: Lincoln and the Movement for Black Resettlement”, s’ha elaborat amb l’estudi i anàlisi de documents inèdits fins ara dipositats als arxius nacionals de Kew ( barri de Londres on s’ubiquen els arxius nacionals del Regne Unit), que han permès als estudiosos descobrir el projecte secret de Lincoln al respecte dels antics esclaus afroamericans.

colonization.jpg

Portada de l'obra "Colonization After Emancipation"

Segons els autors, Lincoln va idear un pla de deportació massiva dels lliberts vers les plantacions de cotó i canya de sucre de la Guaiana britànica i de Belize, sota jurisdicció britànica, per desempallegar-se de la pressió social i política que li suposaven l’afer dels lliberts afroamericans. El trasllat de prop dels quatre milions de lliberts havia de ser “voluntari”, sota la promesa d’aconseguir una vida millor a les possessions britàniques del mar del Carib.

De fet, durant l’any 1864 alguns emissaris del Regne Unit van campar pels estats del sud, reclutant alguns dels millors “exemplars” per treballar a les possessions britàniques del Carib.

Els estudis també indiquen que a la tardor de 1864 prop de mig miler d’esclaus alliberats originaris de l’estat d’Alabama van ser enviats “voluntàriament” a treballar a Haití, però un cop allà les dures condicions laborals, higièniques i sanitàries van causar estralls entre els homes abans de ser repatriats als Estats Units.

Esclaus i cotó.jpg

Esclaus treballant a les plantacions de cotó del sud dels EUA.

L’assaig també toca un altre aspecte fosc de la figura de Lincoln, i és que entre les fonts consultades sembla ser que hi ha documents que indiquen la voluntat del president d‘enviar als soldats confederats fets presoners al llarg de la guerra civil americana a treballar com a mà d’obra forçada a Panamà, per treballar en les obres de construcció del canal.

Finalment cap dels projectes del president Lincoln van arribar a fer-se realitat, segurament a causa de diferències amb les autoritats colonials britàniques i pel seu assassinat, produït a l’any següent, el 1865.

Com a colofó de tot l’afer, podem indicar que gairebé mig segle després dels fets un altre president americà, en aquest cas el president Monroe, va recuperar el vell projecte de Lincoln al patrocinar la creació d’un nou estat a l’Àfrica, anomenat Libèria, per enviar-hi a tots aquells afroamericans que ho desitgessin. La capital del nou estat fou batejada amb el nom de Monròvia, en “honor” al president nord-americà.

Comparteix

  Comentaris

  • Tweets that mention Lincoln i l’afer dels esclaus – Sapiens.cat — Topsy.com

   17/02/2011 - 15:23

   […] This post was mentioned on Twitter by ramon , Ferran Vital. Ferran Vital said: Sabieu que #Lincoln volia expulsar els negres dels EUA? http://tinyurl.com/699qdeb @sapienscat @sonia_casas @jordibonvehi @arqueoleg […]

  • Arqueòleg Glamurós

   17/02/2011 - 17:43

   Molt interessant com sempre! Es evident que Lincoln tenia una ideologia pròpia del seu temps, tot i la mitificació posterior no té res a veure amb Luther King!
   L’altre dia llegia també un article sobre la seva possible homosexualitat, realment és un personatge que dona molt de si!

  • Amaiur

   17/02/2011 - 22:51

   Amb el respecte que mereix qualsevol opinió, penso que l’orientació sexual d’aquest mandatari, per a mi, és irrellevant, avui dia, encara, segon a que lloc de responsabilitat o de poder s’estigui l’homosexualitat fa de mal veure i més llavors, dons suposo que no faria gala.

   .El que sí mereix un estudi és la doble moralitat dels estats, per un altre banda dons si analitzem al personatge dins del seu temps on les regles morals eren diferents i no des de el punt de vista actual igual no era tan cínic, els herois els creem a posteriori segon les necessitats històriques del moment, de vegades penso que si Jesucrist va existir i tornés es quedaria meravellat de la que s’ha organitzat a costa seva.

   Sento lo del PC ja que és com un ” alter ego”, vaja!!! que has tingut un Alzheimer tecnològic.

  • Ferran Vital

   17/02/2011 - 23:53

   Moltes gràcies a tots dos, Arqueòleg i Amaiur!

   El senyor Lincoln és una figura estranya, poc estudiada i amb clarobscurs molt interessants. Racista i supresor de l’esclavitud, magnànim i repressiu alhora, un personatge polifacètic, un veritable poliedre… contra més l’estudio menys l’entenc…

  • Dani

   18/02/2011 - 13:44

   Molt bò aquest apunt! de vegades mitifiquem alguns personatges sense conèixer profundament el seu paper històric!

  • Ferran Vital

   19/02/2011 - 12:04

   Moltes gràcies Dani!!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús