La reina dels mars

Durant les guerres mèdiques (segle V a.C.) es van enfrontar el totpoderós imperi Persa de Xerxes i una lliga hel·lènica comandada per Atenes i Esparta.

Les ciutats de l’Àsia Menor (de cultura grega però situades a la península Anatòlica, actual Turquia) van prendre partit pel bàndol Persa de forma majoritària, que era la major potència militar terrestre del moment.

Una de les ciutats de l’Àsia Menor que va prendre partit pels Perses fou la ciutat d’Halicarnàs, on hi governava una reina, la monarca Artemisa I (també la trobareu com Àrtemis). Halicarnàs era una ciutat oberta al mar, amb un port molt important, i una llarga tradició marítima.

La reina Artemisa coneixia molt bé les tàctiques i tècniques bèl·liques navals dels grecs, i ella mateixa era la navarca (equivalent grec del grau modern conegut com Almirall) de la flota persa de l’Àsia Menor.

De fet, la reina Artemisa (o Àrtemis) va preveure la tàctica que volia posar en pràctica en Temístocles (el navarca atenenc que liderava les naus greges). Conscient de la seva inferioritat logística i material, en Temístocles va voler atraure a la flota persa cap l’estret de Salamina, a on la superioritat numèrica dels vaixells perses fos un handicap a l’hora de maniobrar i presentar una formació de batalla compacte.

labatalladesalamina480awe6.jpg

Gravat de la batalla de Salamina

El gran rei Xerxes I no va voler escoltar els consells d’Artemisa, que li advertia del parany grec, subestimant-la pel simple fet de que aquesta era una dona. Per a Xerxes i la noblesa persa, fer cas a una dona era un símptoma de debilitat i poc més que una deshonra. Si a sobre era una dona estrangera, l’empresa esdevenia gairebé impossible.

La batalla de Salamina es desenvolupà el 29 de setembre del 480 a.C., i el resultat fou desastrós pel bàndol persa. Els perses van perdre prop de 200 embarcacions, i l’hegemonia del mar Egeu va quedar sota domini grec. La primera dona almirall de la història tenia raó i, curiositats de la vida, va sobreviure a la destrucció de la flota persa.

Per últim, el rei de reis, el gran Xerxes I, va haver d’abandonar (momentàniament) el projecte d’envair Grècia.

Comparteix

  Comentaris

  • Amaiur

   15/02/2011 - 20:00

   Bé per l’Artemisa i van cinc.

  • Ferran Vital

   16/02/2011 - 00:38

   Moltes gràcies Amaiur! I si no fos per què he tingut el PC espatllat una setmana i he perdut un munt de textos que hi havia al disc dur, potser en portaríem una mica més…

  • Arqueòleg Glamurós

   17/02/2011 - 17:46

   Un bon exemple d’una dona guerrera silenciada per la història patriarcal, doncs tot i que havia estudiat la batalla de Salamina i les guerres mèdiques d’ella no n’havia sentit mai a parlar!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús