Les fotografies aèries catalanes dels anys quaranta, a un clic

Segons recullen els informatius de TV3, el ministeri de defensa cedirà a l’Institut Cartogràfic de Catalunya unes 3.600 fotografies aèries que l’exèrcit dels Estats Units va realitzar al nostre país entre els anys 1945 i 1946.

Es tracta de les primeres fotografies aèries preses mai a Catalunya, i això fa que aquests documents tinguin un valor històric enorme. Per primer cop, historiadors, estudiants, geògrafs o ciutadans en general podran analitzar i estudiar els canvis urbans, millores infraestructurals, canvis en el paisatge rural, el cabal dels rius i els canvis hidrogràfics, l’evolució de la línea de costa o analitzar el creixement de determinades ciutats i pobles amb la superposició i el visionat de  fotografies aèries de bona qualitat.

Fotos aèries.jpg

Imatges aèries preses per les forces armades dels EUA els anys quaranta.

Aquestes fotografies seran digitalitzades i penjades en un breu període de temps a la web de l’Institut Cartogràfic. Ara bé, el seu origen és una mica fosc. Segons les fonts de l’exèrcit de l’aire, l’exèrcit dels Estats Units volia fer un mapa cartogràfic de l’estat espanyol desprès de la segona guerra mundial.

Per què els Estats Units van fer aquest estudi? Potser els americans tenien en ment la possibilitat d’haver de bombardejar algun objectiu peninsular en cas que l’oposició al franquisme triomfés i Espanya anés a parar a l’òrbita soviètica? Recordem que els anys 45 i 46 eren els anys del primer franquisme, caracteritzat per l’autarquia i el tancament internacional del règim. Si el pacte de Madrid entre Franco i Eisenhower no es va materialitzar fins l’any 1953… com és que “el caudillo” va donar permís als americans per realitzar un esforç cartogràfic tant gran?

Sigui com sigui, els historiadors haurem d’estar molt atents a la definitiva digitalització de tot aquest material, ja que pot ser un tresor per la tasca investigadora i docent. Tant bon punt en tingui notícia, us ho faré saber tot actualitzant aquest post!

Comparteix

  Comentaris

  • Tweets that mention Les fotografies aèries catalanes dels anys quaranta, a un clic – Sapiens.cat — Topsy.com

   03/02/2011 - 20:02

   […] This post was mentioned on Twitter by Ferran Vital and lu silveira, Ferran Vital. Ferran Vital said: Les fotografies aèries catalanes dels anys quaranta, a un clic http://tinyurl.com/6l663jb @sapienscat @jordibonvehi @AltresBcn #historia […]

  • Arqueòleg Glamurós

   03/02/2011 - 22:47

   Ostia! No saps com t’ho agraeixo! Estic excavant una fàbrica que va ser derruïda als anys 60 i em vindria de fabula veure la planta sencera!!

  • Ferran Vital

   04/02/2011 - 02:12

   Doncs ben aviat podràs veure-la en planta tal i com era a mitjans dels anys quaranta!! Ara bé, si els americans la consideraven un objectiu d’importància militar, molt possiblement…

  • Robles

   07/02/2011 - 15:10

   Bona reflexió, Vital, bona reflexió.

  • Ferran Vital

   08/02/2011 - 01:36

   Moltes gràcies Robles! És una reflexió “vital”!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús