Amb les barbes afaitades

El Tsar Pere I de Rússia (1672-1725), anomenat “el gran” va voler modernitzar i occidentalitzar l’estat rus, per tal d’homologar-lo als principals estats europeus i les noves corrents culturals.

Entre altres projectes va voler crear una nova capital a la costa del Bàltic, que anomenà Sant Petersburg (en honor al seu nom), tot buscant obrir una “finestra a occident” i portant els millors enginyers i arquitectes europeus a la nova capital imperial, o el projecte de modernitzar l’armada i l’exèrcit.

Però entre tots els esforços modernitzadors d’en Pere I en sobta un per sobre de tots els altres: el tsar va promulgar un edicte, l’any 1698, que establia l’obligatorietat de que tots els homes de l’imperi anessin amb la barba afaitada, seguint la moda europea masculina d’anar ben afaitats i rasurats.

La norma no fou gaire ben acollida entre la societat russa, ja que la majoria de súbdits del tsar (fossin aristòcrates, burgesos o les classes populars) veien en les seves llargues barbes una de les seves senyes d’identitat, fruit d’una herència cultural ortodoxa, i que amb el temps havia esdevingut tot un símbol nacional.

El gran tsar, davant les reticències dels seus súbdits, va imposar càstigs corporals (sovint intercanviables per multes pecuniàries) a tot aquell rus que incomplís la disposició reial del tsar.

Pere I el Gran, tsar de totes les Rússies.jpg

Pere I el Gran, tsar de totes les Rússies.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús