Spartacus: Gods of the Arena

L’any passat ja vam parlar de Spartacus, Blood and Sand (Spartacus, sang i sorra), la sèrie revelació de la temporada passada a la cadena nord-americana Starz i emesa al estat espanyol per la plataforma de pagament Canal +.

La idea original de la sèrie era que es dividís en dues temporades de tretze capítols. Una primera part, ja emesa, que ens presentava a un Spartacus (o Espàrtac) que es convertia en un gladiador de renom, per aixecar-se contra el sistema esclavista imperant a Roma, ja al darrer capítol de la primera temporada.

Per aquest any, doncs, es preveia que l’heroi traci (de l’actual Romania) es situés al capdavant de les tropes formades per milers d’esclaus que van rebel·lar-se sota el seu comandament i que van fer tremolar, per primer cop en molts segles, els fonaments de la societat romana.

Però el protagonista de la sèrie, l’actor gal·lès Andy Whitfield, que dóna vida al esclau més famós de tots els temps, està patint un càncer limfàtic des de març de 2010 que de moment el manté allunyat de les càmeres. Malgrat que l’actor s’havia refet prou bé del limfoma cap els inicis de la tardor de l’any passat, una recaiguda en la seva malaltia ha fet retardar la producció de la segona temporada fins a les darreries de l’any vinent. En aquests moments, el genial actor gal·lès està sotmès a un tractament agressiu amb quimioteràpia.

Spartacus Whitfield.jpg

L'actor Andy Whitfield, que està lluitant contra el càncer.

Mentre que esperem que en Andy Whitfield, casat i amb dos fills, es recuperi satisfactòriament de la seva malaltia, els productors de la cadena Starz i de la sèrie històrica han preparat una temporada especial, anomenada Spartacus: Gods of the Arena (Spartacus, déus de l’arena), que ens explica la vida del Ludus (casa de gladiadors) de Lentulus Batiatus (interpretat pel famós actor britànic John Hannah) i de la seva muller Lucrecia (interpretada per Lucy Lawless, famosa pel seu paper com Xènia, la princesa guerrera) abans de l’arribada d’en Spartacus.

Per aquesta temporada (anterior cronològicament a la història principal) apareixeran nous personatges, tals com l’australià Dustin Clare, que interpretarà la vida de Gannicus, el primer campió de la vila de Capua (on transcorre la primera temporada), o la californiana Marisa Ramírez, coneguda pels seu paper a la sèrie Mental.

Spartacus Gannicus.jpg

L'australià Dustin Clare interpretarà el paper de Gannicus, el nou protagonista de la trama.

La nova temporada, anterior cronològicament al fil principal de la història, ens assegura de nou l’espectacularitat visual, les dosis d’acció, sexe explícit i violència “artística” al llarg de la temporada. Convé recordar que la sèrie està classificada com no apte per a menors de 18 anys, ja que la sang, les pràctiques sexuals i els cossos despullats són una constant al llarg dels capítols. No ens escandalitzem, però. Els nivells de sexe de la sèrie Spartacus no superen als de True Blood o Californication, i les escenes de violència són d’un estil artístic força similar als de la pel·lícula 300 o Gladiator.

Arribats a aquest punt, torno a repetir el que ja vaig afirmar l’any passat. L’únic inconvenient que li trobo a la sèrie és la manca de crítica social inherent a la pel·lícula de Kirk Douglas, però que es veu recompensada pel dinamisme visual que ens ofereix la sèrie, que són tota una nova forma de tractar els fets històrics, amb un nou llenguatge, més proper als gustos del públic del segle XXI. Cometrem un error si busquem paral·lelismes entre la pel·lícula Espàrtac (una de les millors de la història del cinema) amb la sèrie. Són dos visions diferents d’uns mateixos fets, que es complementen per oferir-nos una recreació bastant fidedigne de la vida dels gladiadors a l’antiga Roma. Un cop més, un avís a navegants: si busqueu la fidelitat històrica que trobem a la sèrie Roma, en sortireu defraudats. Ara bé, si enteneu Spartacus com un entreteniment audiovisual històric de primer ordre, penso que podeu quedar molt satisfets per la qualitat global de la producció australiana – neozelandesa.

Spartacus gods of the arena cartell promocional.jpg

Cartell promocional de la nova temporada.

La nova temporada de Spartacus començarà el proper dissabte 22 de gener. Per a mi Spartacus és, conjuntament amb Roma, la millor sèrie televisiva sobre l’antiguitat que s’ha fet mai a la petita pantalla, i per això jo l’estaré esperant expectant. Com també esperem la ràpida recuperació d’en Andy Whitfield, qui va aconseguir enganxar als seguidors (i a les seguidores) de la sèrie. Tant és així, que molts dels fans de la sèrie han “amenaçat” amb boicotejar l’audiència de la sèrie si els productors decideixen substituir l’actor gal·lès per l’actor Wentworth Miller (conegut pel seu paper a Prision Break) si finalment en Whitfield no es recupera a temps, tal i com s’especula per Internet.

Us deixo amb el tràiler oficial de la segona temporada, espero que us agradi!


Comparteix

  Comentaris

  • Arqueòleg Glamurós

   19/01/2011 - 00:21

   La veritat es que tinc força tírria a la història romana, després de passar-me un xafogós Agost palejant runa en l’excavació d’unes termes, però després de veure les fotografies dels torsos que has penjat… igual m’ho penso!!

  • Ferran Vital

   20/01/2011 - 15:40

   jajaja! Ja em diràs si t’agrada la sèrie. A mi la història de Roma sempre m’ha frapat! De fet, la vaig descobrir a Tarragona amb vuit anys! Aquell dia ja vaig saber que jo volia dedicar-me a la història…

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús