El Tea Party i l’estupidesa americana

El Tea Party és un moviment polític nord-americà, afilat a les corrents ideològiques neolliberals i de la dreta més conservadora, aparegut durant els anys 2009 i 2010 als Estats Units, com a resultat de les polítiques fiscals, socials i sanitàries del govern demòcrata de Barack Obama.

El Tea Party agafa el seu nom del moviment insurreccional del motí del té a Boston de 1773 en protesta per la pujada dels impostos del té i altres productes a les tretze colònies nord-americanes, i que va ser l’espurna del moviment independentista dels Estats Units.

Els ultraconservadors del Tea Party volen donar-li al seu moviment una certa legitimitat històrica als ulls dels ciutadans americans. Les seves formes polítiques han esdevingut d’allò més populistes, sovint ordinàries, i apel·len al patriotisme americà més reaccionari davant de les polítiques del govern dels Estats Units.

tea party vs obama.jpg

Manifestants del Tea Party.

A curt termini, semblava que el Tea Party era tot un èxit, al fer-se amb un espai molt important dins del Partit Republicà, un gegant orfe de lideratges forts des de la retirada de George W. Bush.  En aquests sentit, figures del moviment ultraconservador tals com el polític d’origen cubà Marco Rubio (de família benestant exiliada a Florida), el metge Rand Paul o la histriònica Sarah Palin (que malgrat no estar-hi del tot adherida, ha donat suport públicament al Tea Party) han aconseguit resultats electorals espectaculars que els han catapultat cap el cim del Partit Republicà.

Sovint el Tea Party ha utilitzat les xarxes socials (Facebook, Twitter…) per difondre el seu programa. Els eixos polítics del Tea Party es poden resumir en una rebaixa d’impostos, una política d’immigració molt més restrictiva, la oposició a la reforma sanitària promoguda pel govern Obama, la lluita contra el socialisme antiamericà i la supressió de les polítiques socials d’assistència als més necessitats. Sovint, el programa polític va acompanyat de missatges que inciten a la violència contra els senadors i congressistes demòcrates propers a les polítiques socials d’Obama

Tea Party -Sarah Palin-.jpg

Cartell promocionat per Sarah Palin i el Tea Party on es mostra l'ubicació de congressistes demòcrates amb punts de mira d'armes de foc.

Un programa molt demagògic, que arriba a qualsevol ciutadà per (perdó) molt estúpid que aquest sigui. El problema és que a vegades, el programa i els missatges violents arriben al estúpid (amb perdó) equivocat, que convenientment armat es decideix per sortir “de caça” contra els enemics de la seva pàtria i provoca una matança d’innocents a Arizona.

Poc sembla importar-li a Sarah Palin i a tot el Tea Party que la seva contínua campanya de desprestigi contra rivals (que no enemics) polítics pugui pertorbar encara més les ments de desequilibrats armats  i que aquests acabin tirotejant a la congressista Gabrielle Giffords i a nou persones més, entre elles una nena de nou anys, anomenada Christina Green, i que curiosament va néixer el 11 de setembre de 2001, el dia de l’atemptat contra les torres bessones.

La mateixa Sarah Palin, famosa per haver estat la governadora d’Alaska amb menys respecte pel medi ambient, ha condemnat l’atemptat. Ella, qui havia marcat amb un punt de mira a tots aquells congressistes que no pensaven com ella. Això a Catalunya en diem feixisme reaccionari, apologia de la violència i (perdó) mala llet. Tampoc podem demanar gaire d’una ment tant prodigiosa com la de la senyora Palin, capaç d’afirmar que “ els Estat Units han d’ajudar als seus aliats de Corea del nord”.

Sarah Palin gives a thumbs up to the crowd following her address during a stop of the Tea Party Express on Boston Common in Boston, Wednesday, April 14, 2010. (AP Photo/Charles Krupa)  Original Filename: Palin_Tea_Party_MACK105.jpg

Sarah palin donant el seu suport als candidats del Tea Party.

El que més por em fa és que un país que fa anomenar-se defensor de la democràcia i dels drets humans com els Estats Units, respongui massivament al missatge electoral populista, xenòfob i primari que li proposa el Tea Party. Un país amb l’experiència del que va passar amb personatges com Kennedy, Marthin Luther King o John Lennon. Un país on és legal portar un arma a la vista de tothom, però no és legal mostrar materials pornogràfics o eròtics  en públic. Un país on qualsevol estúpid desequilibrat armat pot muntar una matança. Si Estats Units és realment una democràcia, la senyora Sarah Palin i mig Tea Party hauria d’anar a la presó per haver fet apologia de la violència.

El tiroteig d’Arizona pot marcar un abans i un desprès en l’evolució del Tea Party. Els principals grups de comunicació propers als demòcrates han assenyalat amb el dit als dirigents ultraconservadors. De moment, queda clar que com a idea, és una gran estupidesa. Però per desgràcia, a vegades les estupideses triomfen als Estats Units.

Comparteix

  Comentaris

  • Amaiur

   10/01/2011 - 20:44

   Amb perdó dels nord-americans normals que “haberlos hailos” i que no sé si són majoria o minoria ja que no tinc coneixements com per jutjar la situació, vist des d’aquí sembla que hi ha molts ciutadans bastant hipòcrites.

  • Ferran Vital

   10/01/2011 - 23:02

   Gràcies pel teu comentari Amaiur,

   Ben cert és que la major part de la població americana no és estúpida, però els seus polítics (com els nostres) s’esforçen en demostrar-nos el contrari. A més, grillats violents els hi ha, però si a sobre els deixes anar amb una Kalashnikov pel carrer, igual poden passar desgràcies com la d’Arizona.

   Altrament, sembla que el Tea Party vulgui convertir-se en un partit de “paletos”, primari, ultra, reaccionari… espero que aquesta aposta no els surti bé electoralment!!

   Salut!

  • Tweets that mention El Tea Party i l’estupidesa americana – Sapiens.cat — Topsy.com

   11/01/2011 - 01:39

   […] This post was mentioned on Twitter by Arqueòleg Glamurós and Ferran Vital. Ferran Vital said: El Tea Party i l'estupidesa americana https://blogs.sapiens.cat/historiadorvital/2011/01/10/el-tea-party-i-lestupidesa-americana/ #política […]

  • Cristian

   11/01/2011 - 15:57

   molts fets-dades i la dosi justa d’opinió. M’ha molat molt aquest article. No en tenia ni idea del Tea Party aquest… trobo curiós que la demagogia de la Palin cali tant fons, peró és clar, plantejat com tu ho planteges, és diferent a com la Palin ho deu fer anar en els seus discursos prèviament debatuts en els seus “gabinetes” de psicologia social. Vés que no m’engatussés a mi i tot, potser seria també un reaccionari…
   Salut

  • Ferran Vital

   11/01/2011 - 16:48

   Moltes gràcies Cristian!

   M’alegro que t’hagi agradat l’article… he intentat sintetitzar el programa del Tea Party i la ultradreta americana en uns eixos centrals. El Tea Party i els polítics estil Sarah Palin busquen despertar la part emocional dels electors, no pas la racional. Utilitzen el discurs de la por contra els enemic exteriors (islam, immigrants, comunistes…) però també els enemics interns (els que no són patriotes a la meva manera i com a tal, són un perill per la nació).

   Salvant les distàncies en forma i fons, el PP ha adoptat a casa nostre arguments del Tea Party. Patriotisme ranci, movilització electoral contra els enemics d’Espanya (immigrants, nacionalistes bascos-gallecs-catalans, ecologistes, feministes….) i presentar-se com els salvadors de l’essència hispànica. I el trist és que a les darreres eleccions al Parlament Català, el discurs reaccionari i xenòfob els va donar un bon resultat!

  • Arqueòleg Glamurós

   11/01/2011 - 21:19

   Definitivament m’encanta el teu blog i m’en faig fan ja!!
   A mi el que em treu de polleguera d’aquesta borderline genocida és que sigui creacionista i que negui l’existència del meu objecte d’estudi, la prehistòria. Que se suposa que porto excavant i estudiant des de fa 11 anys? la poma d’Eva??

  • Ferran Vital

   11/01/2011 - 22:56

   Moltes gràcies pels ànims, Arqueòleg! Jo també et segueixo amb molt d’interès!

   Segurament segons la senyora Palin creu que tu estàs excavant les restes dels humans que van morir durant el diluvi universal! (o la poma d’Eva, qui sap…)

  • jordi

   12/01/2011 - 06:50

   es molt trist pro si realment es un pais de drets i deures tenien que enviar a la presó els terroristes del tea party també a sarah paling .

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús