Gabriel Cardona

Els historiadors catalans estan de dol. Ahir va morir el professor Gabriel Cardona, un dels millors experts en diversos camps d’investigació històrica, especialitzat en història militar contemporània.

El professor Cardona va néixer a Menorca l’any 1938, fill d’una família amb llarga tradició militar. El mateix Gabriel Cardona va iniciar la carrera militar, però les seves conviccions democràtiques el van portar a ser un dels fundadors de la UMD (Unió Militar Democràtica), un grup de militars que de forma clandestina, volien democratitzar un cos tant reaccionari com l’exèrcit espanyol. Doctorat en Història, sempre fou un apassionat de la didàctica i de la investigació històrica.

Gabriel Cardona.jpg

El professor Cardona, en una imatge recent

El 23-F de 1981 va suposar un punt d’inflexió en la carrera militar d’en Gabriel Cardona. Contrariat  davant el frustrat cop d’estat, el senyor Cardona decidí abandonar la seva carrera militar per a dedicar-se a la docència universitària a la Universitat de Barcelona.

Des de llavors, el professor Cardona inicià una àmplia producció literària, amb abundants títols que han esdevingut obres de referència en el món dels estudis històrics, especialment en el camp de l’estudi de la història militar espanyola contemporània. Entre els seus títols podem destacar obres cabdals com ara Crònica dels militars catalans (2006), “Los Milans del Bosch:una família de armas tomar” (2005) o l’importantíssima “El problema militar en España” (1990), entre molts altres.

Entre els anys 1979 i 2003 en Gabriel Cardona va capitanejar la Policia Local de Badalona, aconseguint generar una policia de proximitat, moderna i democràtica. La seva tasca ha estat lloada en múltiples ocasions pel consistori badaloní, on va deixar molts amics i un record inesborrable.

El curs 2006-2007 va ser l’últim curs en el que el professor Cardona va exercir la docència universitària. Durant els últims tres anys, en Gabriel Cardona va continuar amb la seva prolífica obra literària (de fet, fa poc el vaig veure per la televisió promocionant la seva darrera obra, titulada “Cuando nos reíamos del miedo” ).

Ahir ens va deixar un dels millors historiadors del darrer quart de segle, un dels més estimats. Un accident fortuït el passat divendres, en forma de caiguda inoportuna va produir-li lesions al crani, de les quals no ha estat capaç de recuperar-se.

Aquest mes el professor Cardona havia de publicar la seva darrera obra, que serà pòstuma, sota el títol “Las torres del honor”, que ens explicarà les vivències d’un militar democràtic durant les complicades hores del 23-F.

El professor Cardona sempre escoltava i tenia uns minuts per atendre molt amablement a tothom, i jo mateix vaig poder gaudir en primera persona de la seva enorme capacitat de comunicació, dels seus coneixements, així com la seva gran simpatia. Descansi en pau, professor Cardona.

Comparteix

  Comentaris

  • pi

   10/01/2011 - 14:02

   Trobarem a faltar el Gabriel, a part d’uin excelent professional, era millor persona.

  • pi

   10/01/2011 - 14:03

   Trobarem a faltar el Gabriel, a part d’excelent professional, era millor persona.

  • General Pavía, el mestre de Tejero – Sapiens.cat

   07/02/2011 - 18:06

   […] ens brinda un molt bon reportatge del 23-F, amb el testimoni del gran professor Gabriel Cardona, tristament desaparegut fa poc més d’un mes. Un reportatge imprescindible realitzat per la senyoreta Clàudia […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús