Videojocs i Història: Civilization IV

Sovint la societat ha menyspreat els videojocs. Una part molt important del gremi de docents els responsabilitza de l’elevat percentatge de fracàs escolar, o d’haver substituït els hàbits de lectura entre els joves i adolescents.

Jo no penso ben bé així. Penso que dintre de l’oci pot coexistir l’afició per la lectura amb els videojocs. De fet, crec que els videojocs poden despertar interès per la història a sectors de la població que mai han llegit un llibre històric o visionat un documental per pròpia iniciativa.

En aquesta època de crisi global i recessió generalitzada, l’únic sector de l’oci que continua creixent és el dels videojocs. Les formes de divertir-se van canviant, i jo crec que d’un videojoc en podem extreure una eina didàctica i divulgativa on el jugador pot interactuar en diferents escenaris i processos històrics. Deixant de banda aquests arguments, es troba a faltar en el mercat alguna publicació, en català, sobre el món dels videojocs, que mou a milions de persones arreu del món, i uns gruixos de capital que maregen.

De fet els jocs de simulació històrica, on el jugador interactua amb el passat, es troben entre els videojocs més venuts.

Dit això, ara pasarem a analitzar un dels millor videojocs històrics del mercat, el Civilization IV.

civilization4.jpg

Caràtula del videojoc

La saga Civilization és una de les millors sagues de videojocs històrics. Potser ens trobem davant del videojoc històric per antonomàsia. Civilization és un videojoc americà, produït per la companyia Firaxis Games i Sid Meier’s, disponible per a PC i Play Station 3, i a diferència de la majoria de videojocs, està recomanat per a tots els públics.

L’argument és ben senzill: escull una civilització i condueix-la des de el Paleolític inferior fins l’era espacial, i converteix-la en la civilització més poderosa de la història. Per fer-ho hauràs de vigilar la demografia del teu estat, l’economia, les conquestes militars pròpies i dels veïns, la productivitat del teu país, l’oci dels ciutadans, la llibertat (o no) d’expressió, la forma de govern, la religió oficial (o la laïcitat del estat), els conflictes socials, l’emancipació de les classes populars (o el seu vassallatge i/o esclavitud)….

Per convertir-te en el principal líder de tots els temps hauràs de conquerir militarment els països veïns, o bé pactar intercanvis comercials i culturals amb ells, fomentar les arts i la cultura, i sobretot, assegurar-te el control dels recursos naturals més importants (com ara poden ser el ferro i el coure a l’edat antiga o el carbó i el petroli a l’època industrial), funda noves ciutats, crea colònies d’ultramar, crea protectorats, signa tractats internacionals amb els líders de cada civilització, i sobretot tingues cura de la felicitat dels teus ciutadans i del seu benestar social, econòmic i cultural.

Per a mi, aquest joc ( que té dues expansions amb nous i sorprenents escenaris) és el videojoc més didàctic que hi ha al mercat. Inclús penso que algun dia es podria considerar com a un recurs educatiu, aquest videojoc (sé que a als Estats Units hi ha en marxa alguns projectes d’aquest tipus.

I és que el jugador pot controlar tot l’aparell del seu estat, optant per les formes de govern més adequades per a cada moment històric, un cop ha estudiat i desenvolupat les tecnologies necessàries.  A vegades ens podem trobar que el nostre veí s’ha tornat  un país dictatorial però amb polítiques ecologistes, una democràcia sense llibertat d’expressió, una monarquia amb llibertat religiosa o, el cas més estrany que m’he trobat jo, una democràcia teocràtica, esclavista i autàrquica.

El pitjor que té aquest joc és el seu elevat índex d’addicció. Sovint pots passar-t’hi hores i hores tot havent perdut la noció del temps (i les pròpies obligacions!).

A més, el Civilization és un joc apte per a tots els públics, on fins i tot les escenes bèl·liques no poden ser catalogades com escenes violentes, ni molt menys.

Civilization IV, amb les seves dues expansions, s’han convertit en un referent per a tots els videojocs històrics i d’estratègia, esdevenint molt possiblement el millor videojoc d’aquestes característiques que mai s’hagi fet.

Si tot això no fos prou, el joc ens ofereix també la Civilopèdia, una enciclopèdia que pot i ha de ser consultada en qualsevol moment amb tota la informació sobre les unitats militars, líders, civilitzacions, grans personatges, recursos…. explicat d’una forma alegre, acurada i molt didàctica.

Com portarem la nostra civilització a l’èxit? Obtindrem una victòria cultural gràcies a impulsar la cultura, les arts i la ciència i escampant la nostra cultura arreu del món? Obtindrem una victòria militar esclafant a tots aquells que es dobleguin davant les nostres exigències? Potser obtindrem una victòria diplomàtica al fer-nos amb el control del Palau Apostòlic i/o les Nacions Unides? O potser serem derrotats pels veïns invasors?

Civ IV bomba nuclear.jpg

Ai! Ens ataquen amb armes nuclears!

Civilization IV és un joc fet pels fans. Ens podem baixar de franc diversos mods o escenaris creats pels fans del joc, així com noves civilitzacions, com ara la catalana. Ets capaç de posar-te en la pell de Jaume I i dirigir les tropes almogàvers en la lluita contra l’infidel, o esdevenir en Francesc Macià i portar a la República Catalana a esdevenir el centre cultural i industrial del sud d’Europa? O qui sap si prefereixes posar-te en la pell de Felip II i esclafar als enemics del Imperi Espanyol i expandir la llengua i les institucions espanyoles arreu del planeta. La decisió és teva.

Civ IV Macià.jpg

Macià, líder de la República Catalana, a la Civiliopèdia

Comparteix

  Comentaris

  • amaiur

   13/07/2010 - 18:58

   Tal com el descrius sembla molt engrescador, llàstima que sigui una negada en videojocs, però qui no ha jugat al Palé? i per aixó no ens hem convertit en especuladors , en aquesta vida pots crear adicció a qualsevol cosa ,el tema dels nens és una cuestió d’educació i de que tinguin oberts molts fronts d’interès, tal com esta montat tot és una mica difícil.
   Fins un altre tema.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús