La Copa del Llevant

L’ UE Llevant és l’equip de futbol degà de la ciutat de València. Aquest club és popularment conegut com “l’equip granota”, ja que el seu primer camp de futbol estava situat al costat de la riba del riu Túria, a on abundaven aquests animals, que amb el seu cant característic, van generar el malnom del club valencià.

El Llevant, que vesteix colors blau i grana, és un club amb un llegat històric enorme. Actualment el club es troba a segona divisió espanyola, però el Llevant ha jugat cinc temporades a la primera divisió, la màxima categoria del futbol espanyol.

Malgrat la seva centenària existència (el Llevant fou fundat al 1909, així que el club té actualment 101 anys) el palmarès del club és més aviat escàs. Una sola copa en tots aquests anys, i a sobre la RFEF (Reial Federació Espanyola de Futbol) no li reconeix oficialment.

copa republica 1937.jpg

La Copa no reconeguda conquerida pel Llevant el 1937

Per què dic que l’únic títol del Llevant no li és reconegut per la RFEF, màxim organisme espanyol d’aquest esport? La resposta és ben senzilla: el títol del campió data de l’any 1937, en plena guerra civil.

Donada l’impossibilitat de jugar una competició amb els equips dels dos bàndols enfrontats durant la guerra, la Federació Republicana organitzà un campionat de la República disputat pels conjunts ubicats en la zona lleial al govern legalment constituït. La competició va prendre el nom de “Copa de la España Libre” o “Copa de la República”.

Aquesta competició va ser disputada per equips com el València CF, el Nàstic, el Girona, l’Espanyol o el propi Llevant, que es va proclamar campió al vèncer a la final disputada al antic estadi de Sarrià al seu gran rival, el València CF, per un ajustat 1 a 0. El Barça es trobava als Estats Units i Mèxic fent una gira per recaptar fons per la República, fet que li va fer guanyar la simpatia dels intel·lectuals progressistes d’arreu del món per la seva identificació amb els valors democràtics i progressistes. El FC Barcelona va recaptar més de 15.000 dòlars per a la República (una fortuna al 1937).

Llevant campió copa 1937.jpg

L'alineació del Llevant campió de Copa del 1937

Els jugadors dels equips participants estaven mobilitzats amb les tropes republicanes, i havien d’obtenir un permís especial per poder desplaçar-se amb els seus equips i disputar els partits. Una curiositat: els jugadors no cobraven ni una pesseta per disputar els partits amb els seus clubs, cosa impensable avui en dia.

La RFEF no reconeix oficialment el títol al Llevant al considerar-lo un torneig “il·legal”, al només participar-hi els clubs ubicats en la zona republicana. Malgrat que una resolució de la Comissió d’Esports del Congrés dels Diputats instava a la RFEF a reconèixer l’oficialitat del títol guanyat pel Llevant, la realitat és que a dia d’avui el trofeu que llueix a les vitrines del club valencià no té més valor que el simbòlic i sentimental.

El més sagnant del cas és que, per contra, la RFEF si que reconeix al campió la copa de 1939 o “Copa del Generalísimo”, disputada només pels clubs ubicats en la zona nacional des del començament de la guerra, tot excloent-hi grans clubs com el Madrid, Barça o València. Aquella copa la va guanyar el Sevilla al imposar-se a la final al Racing de Ferrol (el segon equip del Caudillo) per un resultat de 6 a 2. El curiós del cas és que la final d’aquesta copa es va jugar al estadi de Montjuïc, poc desprès de l’ocupació de Barcelona per part de les tropes franquistes.

Aquest és un clar exemple d’una injustícia esportiva històrica i un clar cas de greuge comparatiu entre vencedors i vençuts a la guerra civil.

També en el futbol.

Llevant_UE.jpg

L'escut de l'UE Llevant

Comparteix

  Comentaris

  • Hèktor

   04/05/2010 - 14:31

   Hola l’article està molt bé, pero volia matissar….
   Si , és veritat que el camp antic estava prop del riu Turia, però el tema de les granotes no vé directament del riu…
   L’antic estadi estava tocant la sèquia de Vallejo, una de les bifurcacions de una de les 7 sèquies de l’antic , i encara en funcionament, Tribunal de les aigües….
   Per lo tant , tot el croar de les innumerables granotes que es podien sentir des del mateix camp , provenia de la sèquia , i no del riu…
   Crec q és important l’apunt, ja que d’ahi rebia el nom de l’antic estadi, i posteriorment (als anys 80) la creació de l’equip de futbol del barri de trinitat, el Vallejo CF (antic Montevideo FC).
   Encara que no he conegut el camp original, he investigat per voluntat pròpia els origens d’este barri obrer del nord de València, el meu barri natal……
   Salut i amunt Llevant!!!!

  • elisenda

   04/05/2010 - 16:17

   Podeu fer el seguiment de la història dels camps de futbol dels nostres equips degans? Penso que ens poden oferir moltes sorpreses agradables, petits bocins d’història de gent, d’il·lusions, d’esperances i de tenacitat.

  • Ferran Vital

   06/05/2010 - 11:24

   Hèktor, moltes gràcies per l’informació, en quant pugui, ho corregiré, gràcies per la teva ajuda!

   Elisenda, penso que l’idea dels camps de futbol és molt bona, no descarto treballar-hi per fer un post més endevant.

  • Roger

   06/05/2010 - 22:31

   Molt bon article. Convé no oblidar els agravis soferts al llarg de la guerra civil. Com bé apuntes, Ferran, també en el món del futbol. He trobat a faltar, tot i que s’escapava de la finalitat de l’escrit, la cita d’alguns il·lustres jugadores que han defensat la samarreta del Llevant, entre ells, i això és tot un luxe, malgrat el rendiment, un Pilota d’Or com Johan Cruyff. O d’altres internacionals com Mijatovic o… Salva Ballesta. Ejem. Salut i Força! Et segueixo en aquesta aventura al Sàpiens, publicació que el meu pare llegeix amb devoció. Felicitats.

  • Ferran Vital

   07/05/2010 - 23:47

   Moltes gràcies Roger! Si que es ben cert que el Llevant ha tingut en nòmina a grans cracks com el mestre Johan, en Pedja Mijatovic, Savio (el exquisit brasileny esquerrà del Real Madrid), però en Salva Ballesta…com tu molt bé dius, ejem, ejem ejem….

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús