Les morts que van afavorir Franco

L’aviació mai ha estat del tot segura. Al llarg del temps hi ha hagut moltes morts accidentals i “misterioses”, que en moltes ocasions han afavorit a terceres persones. Però si sumem profit polític i accident aeri, el Generalísimo en surt clarament beneficiat.

Franco no era, en un primer moment, el líder de l’ insurrecció militar, si no que es va afegir a posteriori al bàndol nacional.

Durant els primers dies de la rebel.lió militar, a Juliol de 1936, els cabdills del bàndol insurrecte eren el General Mola,qui operava des de Navarra i tenia el recolzament del moviment Carlista, i el General Sanjurjo, qui estava exiliat a Portugal.

Tant Sanjurjo com Mola eren els generals amb més suports, renom i carisma popular que no pas en Francisco Franco. Tots dos van desaparèixer de l’escena política en uns estranys accidents d’avió que van comportar l’ascens fulgurant de la figura de Franco.

Sanjurjo va morir el mateix 20 de juliol de 1936, dos dies desprès de la rebel.lió militar, quan tornava d’Estoril per posar-se al capdavant del bàndol insurrecte, en un dia clar i solejat. Per la seva banda, Mola va morir al Juny de 1937, al veure’s el seu avió sorprès per una tempesta segons la versió oficial. Les morts dels Generals Sanjurjo i Mola van deixar les mans lliures a Franco per encapçalar el projecte nacional.

Casualitat o acció planificada? Segurament mai ho sabrem, però tenint en compte els antecedents de Franco amb aquells que li podien fer ombra, podem ser malpensats, tal i com exemplifica el cas de José Antonio Primo de Rivera.

Franco decidí deixar a José Antonio Primo de Rivera a les mans dels enemics en comptes de canviar-lo per presos del altre bàndol, tal com li van proposar el republicans. I és que la figura de José Antonio, desprès convenientment convertida en màrtir dels franquistes i pseudodivinitzat pel Movimiento, era una amenaça potencial al lideratge de Francisco Franco. El mateix va acabar passant amb Manuel Hedilla, numero dos de Falange.

Per això penso que potser darrere de totes aquestes morts en accidents aeris pot haver-hi “gat amagat”, l’allargada mà del ” Caudillo de España por la Gracia de Dios” (i dels avions).

Pot haver-li passat alguna cosa similar al president polonès? A aquestes alçades, les comparacions són inevitables.

Comparteix

  Etiquetes:

  Comentaris

  • Arqueòleg Glamurós

   25/01/2011 - 21:46

   Sort o mà negre? mmm quin misteri!! Es temptador buscar una conspiranoia oculta, quantes casualitats! Bon post!!

  • Ferran Vital

   26/01/2011 - 22:19

   Moltes gràcies Arqueòleg!

   Jo crec que hi ha una mica de mà negre, però la meva interpretació és subjectiva i sense cap fonamentació històrica. Em baso en sospites..com el cas Hedilla o el cas José Antonio Primo de Rivera. Tots els que li feien ombra al caudillo, van caure en l’infortuni.

   O Franco tenia molta sort, o hi va haver quelcom estrany….

   Salut!

  • Ramón Franco: el germà revolucionari del caudillo – Sapiens.cat

   26/03/2011 - 21:49

   […] va morir en un accident aeri al estavellar-se el seu hidroavió durant una missió bèl·lica. No és l’única mort estranya en un accident aeri del bàndol franquista, com recordareu aquells q… Els generals Mola o Sanjurjo van patir accidents aeris […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús