El millor treballador del món

Si haguèssim de decidir qui ha estat la persona més treballadora del món, aquest mèrit possiblement hauría de recaure sobre un miner rus, en Alexei Grigorievich Stajanov.

Aquest personatje mai hauria sortit de l’anonimat de no ser que la Unió Soviètica, l’any 1935, es trobés inmersa en una profunda restructuració dels processos productius i laborals, amb el pas de la NEP (Nova Política Econòmica) implantada per Lenin, vers un model de producció socialista, impulsat per Stalin.

Durant els anys 30, en Iosif Stalin, des de la seva posició de secretari general del PCUS (Partit Comunista de l’Unió Soviètica) va empendre un seguit de mesures per eliminar l’oposició política que li pogués fer ombra dins del Partit Comunista en la carrera per substituir a Lenin, el pare de la Revolució Soviètica.

Vet aquí que l’any 1935, el nostre personatge va aconseguir extraure ell solet 102 tonelades de carbó en només sis hores. Quan l’història va arribar a les oídes dels comissaris polítics de la mina on treballava (al sud dels Urals), van veure el possible rendiment que en podien treure, de l’història d’en Stajanov.

En Alexei Stajanov va ser elevat a la categoría d’heroi soviètic, i posat com exemple del model ideal d’obrer soviètic. De fet, el sistema de traball basat en una hiperproducció s’anomena “estajanovista”, i al traballador que el practica…se’l pot anomenar de qualsevol manera.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús