Atenes o Esparta?

L’antiga Grècia era un conglomerat de petits estats políticament independents (tot i que no autosuficients) anomenats Polis. Malgrat la divisió política, el món grec era una realitat cultural, amb una mateixa llengua i un panteó diví comú. És el que es coneix com a cultura hel·lenística (del mot Hellas, que és com s’autodenominen els grecs).

Ara bé, el segle VI a.C. es produí un fet que marcà el fràgil equilibri polític del món grec.

A l’est de Grècia, a l’actual Iran, es desenvolupà el primer gran imperi de la humanitat: l’Imperi Persa. Els Perses van intentar ocupar el món Grec. I de fet van sotmetre les ciutats de l’Àsia Menor (la zona de la costa de la península anatòlica). Al intentar entrar dins de la Grècia Europea, una coalició de diverses polis encapçalades per Atenes i Esparta, van rebutjar els Perses en diverses batalles, com la de Salamina, Marató, o la decisiva batalla de Platea.

Els Atenencs van sentir-se eufòrics en derrotar la potència del seu moment, els Perses. En aquest context, van fundar la Lliga de Delos, una aliança militar on les ciutats supeditaven els seus interessos als d’Atenes, i a més els havien de pagar uns importants impostos en concepte de vassallatge.

Els excessos d’Atenes van servir per què Atenes conegués la seva edat daurada, sota el govern de Clístenes (pare de la democràcia), Temístocles o Pèricles. Els impostos recaptats van servir per què els Atenencs poguessin construir el Partenó, noves estàtues dedicades als seus déus, i els seus ciutadans, dedicar-se a la política i la filosofía.

D’altra banda, Esparta era una societat militaritzada, i al capdavant de la seva pròpia aliança, la Lliga del Peloponès, va plantar cara als Atenencs i li van declarar la guerra a l’inici del segle V a.C aprofitant un “causas belli”, que en aquest cas fou una revolta a l’illa de Corsica (actual Corfú). El món grec quedà dividit en dos grans blocs (com una guerra freda de fa 2600 anys). El mapa resultant fou el següent:

La guerra fou molt dura, i el resultat final fou el de la victòria dels Espartans sobre els Atenencs, i com a resultat, l’hegemonia d’Esparta en el món hel·lenístic. Les guerres mèdiques, que foren tres grans guerres i un seguit de picabaralles, s’allargaren del 499 al 449 a.C. (la primera meitat del segle V a.C.).

Anem a veure, però, les diferències d’una polis i un altra:

ATENES

Les reformes de Clístenes al segle VI a.C. van dur al règim democràtic. El poder l’exercien 10 magistrats o estrategues elegits per l’ekklesía. Els òrgans de govern eren la Bulé, un consell de 500 membres amb poder legislatiu i on s’hi accedia per un sorteig, la Ekklesía o assemblea de tots els ciutadans d’Atenes, i l’Helia, els tribunals atenencs.

Ara bé, per poder participar del govern, calia ser ciutadà (només un 10% dels habitants era considerat ciutadà lliure) i la gestió política feia necessari una dedicació exclusiva del ciutadà als òrgans de govern, pel que provocava que els ciutadans més pobres no s’hi poguessin dedicar, a la política. A més veiem que els càrrecs de la Bulé no eren electes, sinó que s’hi accedia per sorteig, que no era sempre del tot net.

I d’altra banda, les dones no podien ni sortir de casa sense permís del pare o marit, i sempre acompanyades per homes. No cal ni esmentar que la dona a Atenes no podia tindre béns ni voluntat pròpia. De fet, a Atenes, la dona servia únicament per tindre fills, ja que el sexe heterosexual era considerat de mal gust, i l’homosexual, de gent refinada.

 

ESPARTA

La societat espartana, era, com dèiem, una societat militaritzada, governada per una Diarquia, això és, on hi havia dos reis (forma de govern molt excepcional), i per acabar-ho d’adobar, els ciutadans espartans es podien considerar com a tals en funció de què eren també soldats. Eren els homoioi, homes tots ells iguals en funció que eren companys d’armes. No tenien ni oficials intermedis, tots eren soldats que pertanyien a la pàtria.

Espartans

La formació espartana era molt dura. De ben petits, dels 12 als 18 anys eren formats militarment, i dels 18 als 30 formaven part del exèrcit. Un cop als 30 anys, els ciutadans es llicenciaven i se’ls entregava una porció de terres i esclaus (o hilotes). És molt important ressenyar que tots ells tenien la mateixa porció de terres, el que ens porta a afirmar que Esparta fou el primer sistema socialista de la terra.

Pel que fa als òrgans de govern, Esparts disposava de la Gerusía o consell dels ancians, formada per tots els homes més grans de 60 anys amb funcions legislatives i executives i que inclús podien destituir els reis espartans. Un altre òrgan era l’Apella o assemblea de tots els ciutadans més grans de 30 anys i amb potestat de vot sobre els principals temes de la ciutat (declaració de guerra, sancions a ciutadans), i per últim, hi havia l’Eforat, els tribunals espartans.

Per la seva banda, les dones espartanes podien comprar cases i terrenys, i eren molt respectades com a mares dels valents soldats espartans, i podien sortir de casa tranquil·lament. De fet, podien canviar de marit els cops que elles volguessin sempre que marxessin amb un home més fort que l’anterior. Si no, podien igualment divorciar-se’n si era de mutu acord o l’home no li feia fills en un període de cinc anys.

Atenes o Esparta? Cadascú pot escollir. Atenes era més refinada, sí, gràcies a les pàries que li pagaven altres ciutats gregues. Atenes tenia a polítics i filòsofs gràcies a la seva prosperitat (ja que els que podien dedicar-se a la política o a pensar, tenien la vida resolta), però Esparta va tindre el millor exèrcit de tota l’antiguitat, i va ser el primer govern realment igualitari de la història.

 

Comparteix

  Comentaris

  • Laura

   08/10/2014 - 18:34

   Està tot el text ple de faltes!

  • Ferran Vital

   08/10/2014 - 20:15

   Tens raó. n’hi havia unes poques. Ja ho he revisat. Gràcies pel toc. El text és molt vell, aleshores jo treballava amb una plantilla castellana que canviava les paraules, traduint-les al castellà. En altres posts deu passar quelcom similar, m’hi he de posar quan tingui temps a revisar tots els posts anteriors a 2012. Salut!

  • hemorrhoid surgery

   24/11/2014 - 23:39

   hemorrhoid surgery

   Atenes o Esparta?- Sapiens.cat

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús