El Baró Roig

Manfred Von Richthofen, nascut a l’any 1892, i popularment conegut com el Baró Roig,  és un dels mites de la història de l’aviació.

Fill d’una família aristocràtica prussiana i d’ascendència militar, el jove Manfred ingressà a l’exèrcit del Segon Reich alemany en un escuadró de cavalleria. A l’inici de la Primera Guerra mundial, però, la cavalleria es mostrà inoperant degut a la nova tècnica de guerra de trinxeres.

Així doncs, en Manfred von Richthofen decidí allistar-se a l’acadèmia de l’aire. A l’acadèmia aèria el jove pilot no destacà pas gaire, però s’impregnà d’uns valors i una cavallerositat que el van convertir en una llegenda.

I és que l’heroi alemany compaginava una gran tècnica aèria, una gran agressivitat i valentia personal, una vista privilegiada i un do innat per afrontar els perills. Però el que l’ha convertit en llegenda, era la seva gran cavallerositat, un model de gentleman que era capaç de deixar escapar-se a les seves víctimes malferides.

Des del seu primer combat, l’any 1915, fins que fou abatut l’any 1918 per una casualitat encara avui poc clara, el Baró Roig va ser capaç de derribar a 80 avions anglesos i 8 de francesos, del total de 151 avions abatuts per tota la força aèria alemanya.

La seva gran destresa li va servir per comandar un esquadró de caces triplans Fokker en solitari. I el seu malnom de Baró Roig li va ser donat degut a que ell va fer pintar el seu caça de color vermell. Tant gran era la seva llegenda, que quan els aviadors anglesos i francesos veien aparèixer l’avió vermell per l’horitzó, els agafava una immensa preocupació (fins i tot molts rivals giraven cua i tornaven a la seva base). I el Baró Roig mai va perdre un combat aeri.

La seva mort fou casual, i poc clara avui en dia. El fet es que el pilot tenia només 25 anys el dia de la seva mort. Unes fonts parlen d’una bala disparada per un capità canadenc, unes altres per un soldat ras australià, però el que si sembla clar és que una bala perduda disparada des de terra va impactar el cos del pilot alemany, tot entrant-li per la part inferior del crani i allotjant-se al interior del cervell del oficial alemany.

El britànics van ser els que van recollir les despulles mortals del Baró Roig, i li van organitzar un enterrament amb tots els honors militars. En el moment de l’enterrament, soldats australians van presentar armes i van llançar tres salves en el seu honor. A la seva làpida, que es troba al mateix lloc on va caure, es pot llegir en el seu epitafi: “Aquí jeu un valent, un noble adversari i un verdader home d’honor. Que descansi en pau”.

Per la banda alemanya, el seu lloc de cap de les forces armades alemanyes fou ocupat per un jove pilot anomenat Hermann Goëring, qui fins la data havia sigut capaç d’abatre 22 caçes aliats.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús