Entrades amb l'etiqueta ‘tradicions’

La vida quotidiana a la Barcelona del segle XIX

Dimecres, 10/07/2013

Quan parlem d’història de la ciutat sovint ho fem d’edificis emblemàtics, de grans successos, de grans personatges… Ens sembla que son aquests elements els que composen la nostra història urbana i de fet, ho son, però no son els únics fets importants per al desenvolupament històric.
El dia a dia de milers de barcelonins ha condicionat també el desenvolupament de la nostra ciutat. És per això, que atenent a una proposta que l’oient Fernando Pérez ens va fer via twitter, hem parlat del menjar, la vida a la llar i la vida quotidiana dels barcelonins del segle XIX!

La imatge miraculosa de Santa Maria del Mar i la llegenda del flassader condemnat

Dimecres, 17/04/2013
imatge santa ma del mar

Imatge de l'àbsis de Sta Ma del Mar

A la nostra ciutat tenim algunes estàtues que son especialment famoses com ara la de Cristòfor Colom o la salamandra de Gaudí del Park Güell. D’altres, no tan conegudes pels turistes com per exemple les que decoren tot el Passeig de Sant Joan amb personatges històrics com Clavé o Jacint Verdaguer, o el mascaró de proa del Mercat del ninot, del que parlàvem l’altre dia, son tot un referent per als Barcelonins. D’altres, com la imatge que es troba a l’absis de l’església de Sta. Ma del Mar passen sovint desapercebudes. En coneixeu la llegenda?

Clica aquí per saber-ne més

Sant Antoni “del porquet” i els tres tombs

Diumenge, 20/01/2013


Aquests dies molts barcelonins han anat al barri de Sant Antoni per beneir els seus animals, fa uns dies va ser el dia de Sant Antoni, un dia que com Sant Jordi, no és festiu al nostre calendari però en canvi és considerat una festa de les més emblemàtiques de Barcelona. Aquests dies de ben segur hem sentit a parlar de coses com “els tres tombs” o bé la “rifa del porc”, i el barri de Sant Antoni està de festa.
Però, sabem realment quin és l’origen d’aquestes tradicions?

Clica aquí per saber-ne més

Els Barbers-metges-músics antics de Barcelona

Diumenge, 13/01/2013

Actualment els barbers no estan passant una bona temporada. La crisi ha fet que molts hagin de tancar perquè la gent es compra una màquina i s’afaita a casa. A més, ni tan sols poden posar música als seus locals sense que vingui la SGAE a cobrar-los. Però això no sempre ha estat així, antigament, a Barcelona, els barbers tenien la clientela assegurada, de fet s’arribava a controlar l’horari que feien, ja que solien ser obertes a altes hores, i els barbers no només afaitaven barbes, sinó que feien de professors de música i també de cirurgians. Avui ens traslladem a aquells temps…

Clica aquí per saber-ne més

El Caga Tió, el Caganer i la històrica cultura escatològica barcelonina

Diumenge, 30/12/2012

caga tió, caganer, nadal, catalunya, escatològic, escatologia

Durant aquest Nadal, segur que molts de vosaltres heu fet cagar el Tió o heu posat un caganer al pessebre. Però, a veure, mirem-ho amb distància. Creieu que és normal que en una recreació del naixement de Jesús hi posem una persona defecant o bé, que qui ens porti els regals sigui un tronc al que coaccionem per a que els excreti? No som normals, no. Però hem millorat, abans encara estàvem pitjor. Si no ho creieu, viatgem a la Barcelona del segle XIX.

Clica aquí per saber-ne més

L’origen del dia dels innocents i les antigues innocentades barcelonines

Divendres, 28/12/2012

Avui és el dia dels innocents, per això recuperem la secció d’ahir a La Tarda de Barcelona de La Xarxa Ràdio. Sabeu quin és l’origen d’aquesta tradició? I quines innocentades es feien antigament a Barcelona? Constatareu que amb el temps ens hem anat moderant perquè algunes de les bromes que es feien eren de molt mal gust, sobretot en època gremial.

Clica aquí per saber-ne més

La Castanyada, una tradició ben barcelonina

Dilluns, 3/12/2012

Clica aquí per saber-ne més