Entrades amb l'etiqueta ‘dates’

125è aniversari de la I Exposició Internacional de Barcelona al 1888

dimecres, 22/05/2013


Fa un parell de dies molts ens varem sorprendre en veure en portada a les lletres del cercador Google una referència Barcelona. I és que va ser el 125è aniversari de la I Exposició Internacional de Barcelona realitzada el 1888, considerada per alguns la primera europeïtzació de la ciutat en època contemporània. Sabeu quines coses ens queden o han desaparegut d’aquell esdeveniment? Descobrireu també que hi ha molta llegenda falsa sobre l’exposició que no té cap tipus de base històrica.

75 aniversari del bombardeig de la Plaça Sant Felip Neri

divendres, 1/02/2013
Sant felip Neri bombardeig nens canallada feixistes itàlia franco república falsos afusellaments

Davant aquesta paret ara hi ha l'antic gremi de sabaters traslladat.

Fa poc s’han fet actes per recordar els atroços bombardejos que va perpetrar l’Aviació Legionària Italiana sobre Barcelona el 30 de gener de 1938. A la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, un lloc on actualment sembla que no hi hagi passat el temps, l’església de Sant Felip Neri, l’únic edifici que va restar en peu, encara presenta esvorancs a la paret. Dins aquell temple van morir una vintena de nens. Ara però, encara hi ha qui diu que aquelles marques són el producte d’afusellaments perpetrats per republicans a les parets de l’església i tota la plaça ha estat reconstuïda amb edificis, una font amb aspecte arcaic i dos edificis (el gremi de calderers i el de sabaters) traslladats pedra per pedra per fer veure que allà no hi va passar res. Avui recordarem aquelles víctimes silenciades i desmentirem les falsedats repetides milers de vegades pel franquisme per ocultar la realitat, parlant amb un testimoni directe, la Remedios, germana d’un dels nens que van morir aquell fatídic dia.

Clica aquí per saber-ne més

Efemèrides barcelonines per aquest 2013

divendres, 4/01/2013

Aquest dies estem d’estrena, i és que encetem nou any, el 2013! Cal mirar al futur, però no hem d’oblidar el passat i per a això estem els historiadors, per fer de retrovisors per veure d’on venim i decidir cap a on anem. Enguany doncs la nostra ciutat celebra moltes efemèrides com per exemple que fa 300 anys Manuel Ferrer i Sitges va defensar a la Junta de Braços de Barcelona la resistència a ultrança davant els borbons exclamant “Que fineixi la nació amb glòria”. També farà 75 anys dels bombardejos més cruents de la guerra civil, i 170 anys del bombardeig que el General Prim (aquell a qui ara tothom fa homenatges) contra Barcelona i Sant Andreu, on encara hi ha una bala de canó visible en una cantonada. També és però el centenari de la Gramàtica Catalana consensuada i el del túnel del Metro del Liceu i el 150 aniversari dels Ferrocarrils de plaça Catalunya a Sarrià entre molts altres aniversaris. Ens acompanyeu en aquest viatge històric?