Entrades amb l'etiqueta ‘constums’

Un teatre anatòmic al cor del Raval

dijous, 18/07/2013

Darrerament tothom es queixa que la vida està molt cara. Amb l’apujada de l’IVA molts productes vitals tenen preus que costen de pagar. Però si la vida està molt cara, la mort també. Els serveis funeraris també son més cars, i segons diuen les facultats de medicina, estan començant a denegar alguns cossos donats “a la ciència” perquè tenen sobreestock. Això de que els metges investiguin amb cossos de difunts es fa des de fa molt de temps en diversos llocs d’Europa, però el que no tothom sap és que Barcelona en va ser pionera i encara en tenim vestigis…

La vida quotidiana a la Barcelona del segle XIX

dimecres, 10/07/2013

Quan parlem d’història de la ciutat sovint ho fem d’edificis emblemàtics, de grans successos, de grans personatges… Ens sembla que son aquests elements els que composen la nostra història urbana i de fet, ho son, però no son els únics fets importants per al desenvolupament històric.
El dia a dia de milers de barcelonins ha condicionat també el desenvolupament de la nostra ciutat. És per això, que atenent a una proposta que l’oient Fernando Pérez ens va fer via twitter, hem parlat del menjar, la vida a la llar i la vida quotidiana dels barcelonins del segle XIX!

La pena de mort a Barcelona

dimecres, 3/07/2013

Ara molts diuen que la justícia està molt malament, que hi ha molta corrupció, que no hi ha divisió de poders, que hi la lleis injustes… Això si, la Pena de Mort la veiem molt llunyana, però de fet, a Barcelona (amb casos esgarrifosos com el del Puig i Antich, un dels darrers) hem tingut pena de mort durant gairebé tota la nostra història. Sabieu que a Barcelona hi havia antigament dues confraries religioses que es dedicaven precisament a protegir i vetllar pels condemnats a mort?

n

Edificis viatgers de Barcelona

dimecres, 26/06/2013


A la secció d’ahir vam parlar dels Edificis Viatgers de Barcelona. És a dir: els que s’han mogut pedra per pedra d’un lloc a l’altre.
Quan fa uns dies vam parlar de la invenció del concepte del barri gòtic… molts vam quedar-nos parats! I vam apuntar el tema que a Barcelona hi ha molts edificis que s’han mogut de lloc…
Sabieu que l’edifici del Museu d’Història de Barcelona mateix està canviat de lloc? O que hi ha antics convents moguts de lloc? Per a parlar d’això hem comptat amb un convidat de luxe: Jordi Peñarroja, autor del llibre “Edificis viatgers de Barcelona” (EDITORIAL Llibres de l’Index)

Els Camps Elisis de Barcelona

dimecres, 29/05/2013


Molts ja deveu saber que a d’aquí poc per entrar al Park Güell s’haurà de pagar entrada. Per aquest mateix motiu s’ha encetat tot un debat molt interessant entre la necessitat de conservar el patrimoni modernista de la ciutat i preservar-lo de la excessiva afluència de visitants i la necessitat dels ciutadans de Barcelona de gaudir d’una de les poques zones verdes que té la ciutat per poder-hi passejar.
Això si, hem de tenir en compte que aquesta no és ni de bon tros la primera àrea verda d’entrada de pagament a la ciutat. Sabeu quina va ser la primera?

La Honorata, una cèlebre campana i el toc a sometent

dilluns, 6/05/2013

honorata
Us heu plantejat com eren els mitjans de comunicació de masses, abans de la existència ja no només d’internet, sinó també de la televisió i la ràdio?. Hem parlat de campanes! El mitjà de comunicació de masses més antic que encara es fa servir a Barcelona, i en concret de l’Honorata, la mare espiritual de totes les campanes de ciutat!

Clica aquí per saber-ne més

Els Barbers-metges-músics antics de Barcelona

diumenge, 13/01/2013

Actualment els barbers no estan passant una bona temporada. La crisi ha fet que molts hagin de tancar perquè la gent es compra una màquina i s’afaita a casa. A més, ni tan sols poden posar música als seus locals sense que vingui la SGAE a cobrar-los. Però això no sempre ha estat així, antigament, a Barcelona, els barbers tenien la clientela assegurada, de fet s’arribava a controlar l’horari que feien, ja que solien ser obertes a altes hores, i els barbers no només afaitaven barbes, sinó que feien de professors de música i també de cirurgians. Avui ens traslladem a aquells temps…

Clica aquí per saber-ne més

El Caga Tió, el Caganer i la històrica cultura escatològica barcelonina

diumenge, 30/12/2012

caga tió, caganer, nadal, catalunya, escatològic, escatologia

Durant aquest Nadal, segur que molts de vosaltres heu fet cagar el Tió o heu posat un caganer al pessebre. Però, a veure, mirem-ho amb distància. Creieu que és normal que en una recreació del naixement de Jesús hi posem una persona defecant o bé, que qui ens porti els regals sigui un tronc al que coaccionem per a que els excreti? No som normals, no. Però hem millorat, abans encara estàvem pitjor. Si no ho creieu, viatgem a la Barcelona del segle XIX.

Clica aquí per saber-ne més

Estels durant la invasió napoleònica

dimecres, 28/11/2012

Clica aquí per saber-ne més