Dani Cortijo

Dani Cortijo

Dani Cortijo

Sóc llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona amb Certificat d’Aptitud Pedagògica. Especialitzat en Història Contemporània. També tinc el carnet de Guia Oficial de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Amb 18 anys vaig començar a fer els primers itineraris guiats per Barcelona per a escoles i instituts, i des d’aleshores —ja fa més de 10 anys— he centrat la meva activitat laboral en la investigació i la difusió de la història de la capital catalana i en la docència de les Ciències Socials. Actualment sóc professor de Ciències Socials a l’escola Joan Pelegrí d’Hostafrancs. Aquest blog va basar-se en una una secció setmanal al programa ‘El Mirador de Barcelona’, de La Xarxa Ràdio. Vaig obrir el blog ‘Altres Barcelones’ l’any 2007 i des d’aleshores m’ha donat molta feina però també moltes alegries. L’esforç ha valgut la pena, ja que m’ha permès guanyar els Premis Blocs Catalunya 2009 en la categoria de Cultura i fer diverses publicacions i projectes en xarxa. El que més m’agrada, però, és plantar-me davant d’una classe plena de joves i intentar despertar-los la passió per la història, una passió que per a mi s’ha convertit en una manera de viure la vida, entenent el perquè de moltes coses que ens envolten.

Publicacions

 • Diversos articles dins el llibre ‘1001 días que cambiaron el mundo’.
 • ‘Racons amb Història. Un recull d’històries de l’Eixample amb Motiu de l’Any Cerdà’.
 • ‘Joan Amades i l’Esperanto’ dins ‘Història de l’esperanto als Països Catalans. Recull d’articles’.
 • ‘Històries de la Història de Barcelona’, inspirat en les històries del blog ‘Altres Barcelones’ suplementades amb moltes altres d’inèdites, que va esdevenir un dels llibres de no-ficció en català més venuts de l’any 2010.
 • ‘Miquel Pedrola. Memòria històrica i participació ciutadana’, dins ‘Ebre38’ (Revista Internacional de la Guerra Civil) Universitat de Barcelona
 • Col·laboracions a la revista SÀPIENS.

Projectes en xarxa

 • He estat implicat en el projecte pedagògic ‘Des de l’educació’, del web Oficial de l’Any Cerdà, creant una proposta d’estudi històric de l’entorn urbà mitjançant les TIC basat en el mateix funcionament i filosofia d’‘Altres Barcelones’.
 • Fa un temps vaig posar en marxa la Barcelonasfera.cat, el directori de blogs sobre Barcelona i les seves antigues viles, que ara coordino juntament amb la periodista Jana Pérez.
 • Treballant com a professor de secundària vaig trobar-me amb la dificultat de trobar vídeos d’història en català mínimament indexats i vaig crear el portal Histotube.cat, que coordino amb els antics companys de facultat i bloguers de la història local Jordi Bonvehí, Lorién Casasús i Agus Giralt.
 • He treballat com a coordinador i editor del projecte #11set1714 del portal 342.cat, recreant via Twitter i a temps real la batalla de l’11 de setembre de 1714, en col·laboració amb els historiadors Albert García Espuche, Agustí Alcoberro i Àngel Casals i amb l’il·lustrador històric Francesc Riart.
 • El juliol de 2012 vaig treballar amb Jana Pérez en el projecte ‘Turistes de Qualitat’, de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona, retransmetent en xarxa les nostres experiències en destinacions SICTED de la província de Barcelona.
 • Mitjançant el blog ‘Altres Barcelones’ també he pogut dur a terme diverses campanyes de preservació del patrimoni històric, com el cas de les lletres de l’antic nomenclàtor amb referència a Miquel Pedrola o l’aturada de l’enderroc de Vil·la Urània, de l’astrònom Josep Comas i Solà.

Mitjans de comunicació

 

 • He col·laborat regularment en el programa ‘Batakada Radioactiva’, de Ràdio Gràcia, i com a col·laborador fix de la unitat mòbil del programa ‘Extraradi’, de COM Ràdio. També he aparegut en altres mitjans de comunicació.
 • He tingut durant un any una secció anomenada “Altres Barcelones” a BTV
 • També he treballat de professor als instituts IES Les Corts, Escola Joan Pelegrí, Sadako, Jaume Viladoms i Sant Ignasi Sarrià.

Perfils en xarxa

Comparteix

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús