Jornades acadèmiques Formació de nous estats al món del segle XXI?: els processos independentistes (Quebec, Grenlàndia, Flandes, Escòcia, Euskadi, Catalunya) Born Centre Cultural, Barcelona, 29 i 30 octubre 2013

 

En el moment de la seva constitució (1945), l’Organització de Nacions Unides (ONU) comprenia 51 estats. Avui el total d’estats membres és de 193, mentre el total de països al món amb estatus diferents (estats independents, autònoms, associats…) arriba a 243. En suma, es podria dir que una de les característiques de la segona meitat del segle XX i dels inicis del segle XXI ha estat la configuració de nous estats paral·lelament al sorgiment de grans conjunts socioeconòmics regionals: Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN); Aliança Bolivariana pels Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA); Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN); i, sobretot, la Comunitat Econòmica Europea (CEE), avui Unió Europea (UE).

És cert que el sorgiment de nous estats fou sovint amarat de violència, especialment en el cas de les descolonitzacions i de la implosió de Iugoslàvia. També ho és que alguns dels processos més recents s’han donat de mutu acord, Grenlàndia-Dinamarca, Quebec- Canadà, on els referèndums no han donat com a resultat la independència del Quebec, però sí el reconeixement a realitzar-los. De retruc, en el si de la UE s’observa un increment del moviments socials i polítics que reclamen la independència d’Escòcia, Flandes, Catalunya i Euskadi. Negar-ho és negar la realitat d’uns processos que reclamen una atenció política i acadèmica per entendre i explicar millor què està succeint.

Aquest és justament l’objectiu d’aquestes jornades: entendre i intentar explicar el que està succeint de la mà d’acadèmics (historiadors, politicòlegs, juristes…) coneixedors d’aquests processos i d’eurodiputats que ens puguin donar la versió de cóm s’estan plantejant aquests processos en el si de la UE. Es tracta, doncs, d’unes jornades que, des d’un vessant acadèmic i polític, intenten aportar llum sobre un fenomen d’actualitat que, de ben segur, tindrà conseqüències en la configuració futura de la UE i dels estats i països afectats. I tot això sense oblidar, finalment, dues premisses bàsiques. D’una banda, que des del vessant polític totes les proposicions són legítimes sempre que s’exerceixin per vies democràtiques i pacífiques; i, de l’altra, que tot projecte secessionista és l’expressió d’un doble conflicte polític, intern, entre els ciutadans favorables o contraris a la independència, i extern, entre els ciutadans que volen esdevenir sobirans i l’estat del qual formen part. 

Podeu consultar el programa en aquest link.

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Feminista enfurismada

   08/10/2013 - 20:18

   Una mica masclista el programa aquest, oi? Semblaria que concebeu els nous estats del segle XXI igual de sexistes que els darrers vint segles.
   I sisplau res de “és que no hi ha dones que puguin parlar d’aquests temes”, que aquestes excuses ja estan obsoletes.
   Considero que l’exclusió sistemàtica de dones a tot tipus d’actes, conferències, etc. on es debat de qualsevol tema, sobretot del futur, i la participació en aquests actes és mostra de la connivència amb l’estat discriminatori de les coses, i de la negativa a renunciar als privilegis de sexe i gènere que tenen alguns.
   Salutacions feministes

  • Jaume

   15/11/2013 - 19:40

   Veig que el Born és el nou parc temàtic de l’independentisme o com diuen els seus residents el “Valle de los Caídos” al nostre estil (ploraner, manipulador i amb dilapidació de cabdals públics repartits entre les menjadores dels fills dels 400 -abans franquistes, ara CiUístes-) Fantàstic, algú es creu les independències en una Europa que domina Berlin i el seu fals Federalisme, conjuntament amb l’elit Finançera de Londres i el concepte centraliste de França. Si us plau, serem el que ells ens manin, per què no existeix la voluntat d’un poble. Només el de la nova Europa (la del Nord. La Mediterrània és el seu pati d’esbarjo)

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús