El Bombardeig del 30 de gener de 1938

Avui fa 75 anys del bombardeig aeri sobre Barcelona, en plena Guerra Civil, que tingué en la plaça Sant Felip Neri una de les seves conseqüències més cruels amb la mort de 42 persones, moltes d’elles nens orfes. Aquest és doncs un bon moment per tornar a visitar la interessant pàgina web – fixeu-vos en els mapes interactius- que es va fer a l’any 2008 en commemoració del 70 aniversari dels bombardejos sobre Catalunya.

http://www.barcelonabombardejada.cat/

Pl. Sant Felip Neri (placa víctimes)

Pl. Sant Felip Neri (placa víctimes)

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Joaquim

   31/01/2013 - 17:46

   BOMBARDEIGS DE BARCELONA:

   He llegit que, probablement, demanaran responsabilitats per crims de guerra als pilots italians de l’Aviazione Legionaria, que bombardejaren Barcelona, des del principi de la guerra civil d’Espanya. Els atacs aeris començaren el 16 de març del 1937, s’anaren intensificant durant el transcurs del mateix any, creixent en violència el 1938 i acabaren el 24 de gener del 1939, un dia abans d’entrar les tropes “nacionales” per la Diagonal de Barcelona.
   Qui manà iniciar els bombardeigs va ser Mussolini, aplicant les idees del general Giulio Douhet, qui durant la Gran Guerra del 1914 al 1918 va comprendre l’efecte desmoralitzador que els bombardeigs de la rereguarda (ciutats indefenses), produirien a la població civil i també en els fronts de combat.
   A Barcelona li escau ser la primera ciutat oberta que va ser objectiu militar.
   Diuen que el general Franco es va enfadar perquè Mussolini va ordenar el primer bombardeig, però qui va seguir ordenant els atacs va ser el mateix Caudillo.
   Ah, i dels aviadors italians en queda algun?
   Quim Malgratenc.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús