Economía franquista y corrupción: un llibre per entendre per què amb Franco vivíem pitjor

El Franquisme era una Dictadura però…ens va portar el creixement econòmic. Amb l’objectiu de desmuntar meticulosament aquesta fal·làcia, molt estesa en determinats sectors de l’opinió pública, els professors de la Universitat de Barcelona i membres del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la mateixa universitat (CEHI-UB) Andreu Mayayo, Paola Lo Cascio i José Manuel Rúa, acaben de publicar el llibre Economía franquista y corrupción (Flor del viento, 2010). Es tracta d’un llibre divulgatiu destinat a un públic no especialitzat, però interessat en conèixer les claus del nostre passat més recent, un llibre per a un lector, com diu el subtítol de la portada, no economista i no franquista.

A partir de la recopilació i la síntesi dels treballs més destacats i novedosos sobre la política econòmica de la Dictadura i les seves repercussions en la vida quotidiana dels espanyols, els tres historiadors vinculats al CEHI posem damunt la taula un fet inqüestionable: la Dictadura, sustentada per definició en l’interès d’una minoria privilegiada, va retardar el creixement econòmic espanyol i ens va allunyar dels nivells de vida del nostre entorn europeu. Entre moltes altres coses, el que explica aquest llibre és que aquesta minoria privilegiada tenia noms i cognoms: els grans propietaris agrícoles i industrials. La corrupció i la misèria dels anys de la postguerra van ser el millor camp de cultiu per a l’enriquiment d’uns pocs davant la fam generalitzada de la majoria de la població, un enriquiment que posava de manifest el caràcter genuí del franquisme com a Dictadura de classe.

I aquí apareix un concepte fonamental del règim: la corrupció, una malaltia a eradicar en el sistema democràtic, però part integrant indissoluble del codi genètic de les dictadures. D’acord amb això, fent nostres les paraules de Jordi Pujol sobre el Dictador l’abril de 1960, el Dictador, a més d’un opressor, era un corruptor.

La conclusions d’aquest treball acadèmic amb vocació d’arribar al gran públic, són tan clares com contundents: la Dictadura va retardar la modernització econòmica i social d’Espanya, va propiciar un desenvolupament amb alts costos socials i territorials, i va augmentar les desigualtats en la distribució de la renda del país.

Comptat i debatut: amb Franco vivíem pitjor…fins i tot, en l’àmbit econòmic..

(Autor: Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona. CEHI-UB)

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús