PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “HISTÒRIES DE LA HISTÒRIA DE BARCELONA”, de Dani Cortijo

Els vells carrers de Barcelona no són només allò que ara veiem a simple vista. Si ens hi aturem una estona en silenci i parem atenció, encara es poden sentir els crits dels avalots, rialles de la canalla, l’olor d’espècies, els carros i cavalls, la sensació agra de la por, il·lusions i esperances, odis i amors, i llegendes i mites que encara volen per entre els carrerons estrets de Barcelones d’altres temps…

Aquests són els principis i filosofia que van regir la creació del bloc Altres Barcelones, impulsat pel jove historiador Dani Cortijo, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. El bloc va guanyar el Premis Blocs Catalunya 2009 en la categoria de cultura i la pàgina web està recomanada per patrimoni.gencat de la Generalitat de Catalunya. Mercès a l’editorial Robin Book Altres Barcelones va esdevenir també un projecte editorial amb el llibre “Històries de la Història de Barcelona”, publicat el passat mes de febrer.

El passat 25 de maig la Facultat de Geografia i Història de la UB va ser el lloc elegit per l’associació Alumni UB per celebrar la presentació del llibre, aplegant una cinquantena de persones, moltes de les quals excompanys de classe del mateix autor i assidus seguidors del bloc. Cortijo féu un llarga explicació del tram transcorregut entre el naixement del bloc quan encara era estudiant de llicenciatura fins a la publicació del llibre així com els principals problemes per traslladar en paper els escrits que fins aleshores havia publicat en el seu bloc. L’autor finalitzà la seva intervenció remarcant les possibilitats que s’obren amb la democratització de les noves tecnologies de cara a la difusió de la història i el patrimoni.

Històries de la Història de Barcelona” és un volum centrat en la Barcelona Vella en el qual l’autor ha volgut demostrar que la història pot arribar a ser quelcom divertit, defugint d’esdevenir un treball acadèmic adreçat a la comunitat científica sinó d’ésser un llibre apte i dirigit a tots els públics. El llibre s’organitza en més d’una vintena de petits capítols autònoms ordenats cronològicament des de la muralla romana fins als darrers episodis de la societat franquista. Aconseguirà l’autor traslladar-nos a les barricades del carrer Ponent, a  conèixer més detalls de la cultura escatològica i a traçar una ruta pels bordells de la Barcelona del noucents ? De ben segur que el lector observarà que a Barcelona, si més no, les pedres parlen…

(Autor: Albert Planas)

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús