2014: Estació tricentenari

En l’acte inaugural del Tricentenari a Lleida, la primera ciutat del Principat que va caure a mans de les tropes borbòniques, el president de la Generalitat va donar el tret de sortida oficial als actes de commemoració recordant que “les llibertats que fa 300 anys els catalans van defensar amb fusells, aquest any les defensaran amb els vots”. Just després d’aquestes declaracions, ja corrien per la xarxa comentaris acusant Mas d’”augmentar la fractura social”, de “recrear-se en el victimisme” i de “falsificar la història”.

Augmentar la fractura social? Evidentment que ni el catalanisme ni la historiografia són blocs monolítics, però la voluntat, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona, de fer un programa transversal i participatiu és molt notòria. Mai al nostre país s’ha viscut una commemoració històrica que hagi comptat amb la implicació de tantes institucions, museus, associacions i professionals com aquesta. Des del Barça, amb la samarreta de la selecció catalana en la seva segona equipació, fins a la colla gegantera de Nou Barris que ha estrenat el gegant del Tricentenari.

Victimisme? És victimisme organitzar un cicle de Bornhumor, programar activitats perquè els nens facin de detectius per les restes arqueològiques del segle XVIII, recuperar l’Acadèmia dels Desconfiats o que l’arquitecta Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé (la Fura dels Baus) facin instal·lacions efímeres per la ciutat que permetin reflexionar sobre la identitat i la llibertat?

Manipulació de la història? Tant els congressos que s’han celebrat a final del 2013 (inclòs el discutit Espanya contra Catalunya) com els que hi ha programats per aquest 2014, hi ha passat, o hi passaran, les primeres espases de la historiografia. Acusar-los de manipular la història no només desprestigia la universitat catalana, sinó també la universitat espanyola, doncs molts dels participants són catedràtics que, al seu moment, es guanyaren la càtedra a Madrid.

Vam acabar el 2013 amb el comunicat d’Amnistia Internacional que cancelava l’entrega d’un premi a favor dels drets humans a Barcelona, per les pressions que havia rebut des de la seu espanyola, i el comencem amb unes declaracions del líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona afirmant que “Al Born, no hi trobareu història sinó propaganda”, i amb una subtil estratègia del diari Abc. Després d’una enorme i mai vista campanya publicitària (només a Catalunya) per anunciar que regalaven el dvd de Titanic amb la compra del diari, un obre el rotatiu madrileny i es troba, casualment, amb un dossier titulat “Cataluña en España, una historia común” que pretén “desmontar la mitologia nacionalista con la desapasionada realidad científica”. I en aquest intent de desmuntar la mitologia nacionalista, la guerra de Successió queda resumida en un flaix: “los borbónicos catalanes se impusieron en 1714”.

Algú dubtava que la història seria una de les “trinxeres” d’aquest 2014?

 

Publicat en la secció “El retrovisor” del número 139 (febrer 2014) de la revista Sàpiens

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús