El tresor cartogràfic de Catalunya

Fins a finals del segle XVIII no hi va haver mapes de Catalunya fets per autors catalans. I malgrat això, Catalunya conserva una important representació cartogràfica, elaborada per cartògrafs europeus que, per motius generalment militars, van rebre dels seus respectius governs l’encàrrec d’elaborar mapes del Principat. Aquest treball foraster ens ha llegat una valuosa col·lecció de mapes impresos a partir del segle XVII.

Així ho recorda el catedràtic d’Història Jaume Sobrequés en el pròleg d’El tresor cartogràfic de Catalunya, una exquisida novetat de bibliòfil de l’Editorial Base, que ha anat a cura del president de l‘Associació de Bibliòfils de Catalunya, Jordi Estruga. L’estudi d’Estruga s’inscriu en la millor tradició cartogràfica del nostre país, que va començar Ignasi M. Colomer, mossèn mapa, i el seu recull Els cent primers mapes del Principat de Catalunya, entre d’altres.

És una bona notícia que, amb els temps que corren, l’Editorial Base aposti per a una obra d’aquesta envergadura. Una edició limitada de 65 reproduccions facsímil de gran qualitat i a mida natural dels mapes més antics de Catalunya. Entre les perles d’aquesta edició limitada hi ha el primer mapa estampat de Catalunya (1605) i el primer mapa estampat a Catalunya (1686) –la preposició aquí és determinant–, o la primera representació de la divisió de vegueries de Catalunya (1660).

Comparteix

  Comentaris

  • jordi carreras

   14/06/2012 - 15:35

   Embargadura em sembla que no vol dir res en català.

  • Oriol

   15/06/2012 - 12:43

   Seria possible saber a quina llibreria es vendrà i quin preu té?

  • Clàudia

   15/06/2012 - 13:15

   Oriol, hauries de contactar amb l’Editorial Base, tel. 93 539 62 21

  • Guifré

   15/06/2012 - 13:44

   Un projecte amb molt bona pinta. Coincideixo amb tu, Clàudia, que es tracta d’una bona notícia editorial i més en els temps que corren. Estaria molt bé que els estudiants en poguéssim gaudir a la biblioteca de la Universitat.

   En llegirem alguna cosa més d’aquests mapes a Sàpiens? Podrem veure reproduccions?

   Salut!

  • Clàudia

   15/06/2012 - 14:07

   Guifré, ens estem plantejant la possibilitat de fer-ne un article més endavant. El tema ho mereix, segur!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús