Tots els finals del món

Quan alguns romans van contemplar la virulenta erupció del volcà Vesuvi l’any 79 dC van creure que Sèneca l’havia encertada en predir que la Terra desapareixeria amb el fum —de fet, les viles de Pompeia i Herculà sí que van quedar sepultades. Quan el 1666 un devastador incendi va arrasar bona part de la ciutat de Londres, alguns cristians van atribuir-ho al 666, el número de la bèstia. De la mateixa manera, quan va esclatar la Primera Guerra Mundial, a alguns els va passar pel cap la predicció dels testimonis de Jehovà que deia que el món s’acabaria el 1914. El món no es va acabar, però sí que alguna cosa va canviar.

A més de les catàstrofes naturals i de les interpretacions sui generis dels passatges bíblics, els fenòmens astronòmics també han donat molt de joc als amants de les profecies apocalíptiques. Cada vegada que el cometa de Halley visita la Terra es presagien els desastres més diversos i cada vegada que hi ha una alineació planetària a alguns els agafa l’obsessió de construir refugis sota terra i proveir-los de queviures. Fins i tot s’ha donat el cas extrem de suïcidis col·lectius. Probablement, algun d’aquests pronòstics astronòmics devia influir en Lars von Trier que, en el seu darrer film Melancholia, ens hipnotitza amb l’Apocalipsi més bell que s’ha filmat mai.

I mentre alguns estem hipnotitzats amb la fi del món segons el controvertit director de cinema danès, a Chiapas ja han instal·lat un enorme rellotge digital per al compte enrere que estarà en funcionament fins al 21 de desembre d’enguany, data en què, segons els maies, s’acabarà una era i en començarà una altra…

Comparteix

  Comentaris

  • Carles Roncero

   10/01/2012 - 20:30

   Senyora Puyol, no fa bé d’enriurese’n d’una cosa tant seriosa com aquesta. Li dono un consell, el 21 de desembre, protegeixi, perque alguna cosa imprevisible per la seva manera d’entendre les coses passarà. Aquell dia, Sra. Puyol, el món plorarà i s’arrepentirà de tant mal causat a la mare Terra. Un consell darrer, no se’n rigui de les coses series.

  • Carles Bosch

   11/01/2012 - 15:42

   Coses series? No em faci riure Sr. Roncero i deixi a la Sra. Pujol treballar tranquil·la.

  • Joaquim

   11/01/2012 - 21:23

   Per desgràcia de molts les prediccions de fi d’un món s’acompleixen: penso en els milers d’infants, arreu del món, que pateixen fam i malaties i moren inexorablemet, penso en les víctimes dels actes de terrorisme que perden la vida inútilment a qualsevol país, penso en les guerres i en els milions d’éssers humans sacrificats inutilment per idees o fonentalismes selvatges imposats a garrotades per salvar el món… Quin món? el de tots o nmés dels qui manen. (?) Deixem-nos de profecies i treballem fort per fer una mica millor el món que ens ha tocat viure.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús