El Miró polític

Joan Miró se sentia més feliç a Montroig “anant en suèter i bevent en porró entre els pagesos, que no pas a París, entre duquesses en grans palaus i amb esmòquing”. També se sentia més a gust a Catalunya que a Espanya. “Visito Espanya com si fos un país estranger, com si viatgés per Holanda”.

Que Joan Miró va tenir una relació molt estreta amb el seu país no ho descobreixen les dues exposicions (a la Fundació Miró i al Museu d’Història de Catalunya) que conflueixen actualment a Barcelona sobre l’artista. Però sí que és veritat que fins que no se li ha dedicat una mostra amb la catalanitat del geni com a fil conductor, no hem estat prou conscients de la gran quantitat de mostres que revel·len el seu compromís diàfan amb una cultura i un país. Quan contemples les més de 170 obres que conformen L’Escala de l’Evasió t’adones que la dimensió internacional de Miró es va construir des d’un sòlid arrelament.

Cal aprofitar que fins al març es troben a la Fundació Miró obres de l’artista procedents de col·leccions públiques i privades de tot el món (des de La masia fins a Natura morta del sabatot), que difícilment podrem tornar a veure a la ciutat, ja que la tendència és que  les peces viatgin cada vegada menys, tant per una qüestió de conservació com per revalorar els fons del museus que les acullen.

Igualment suggeridora és la selecció de cartells mironians que hi ha al Museu d’Història de Catalunya. Entre els Cartells d’un temps, d’un país –com la cançó de Raimon– podreu contemplar el mític Aidez l’Espagne, fent suport a la República durant la Guerra Civil, o el Volem l’Estatut, concebut en el marc de la campanya duta a terme per l’Assemblea de Catalunya. En aquest darrer cartell, la paraula Estatut està dibuixada en dues línies diferents: Estat, d’una banda, i ut, de l’altra, fet que pot donar lloc a interpretacions diverses, com ara que allò que Miró anhelava, realment, era l’Estat… i no l’Estatut.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús