La primera volta al món

El 28 d’agost del 1929, aterrava a l’estat nordamericà de Nova Jersey un dels dirigibles més emblemàtics de la història, el Graf Zeppelin, després d’efectuar amb èxit la seva primera volta al món. En tan sols 21 dies havia travessat l’Atlàntic, creuat Europa (el 16 de maig havia sobrevolat Barcelona), la Sibèria i el Japó, i sobrevolat el Pacífic. La majoria dels que van anar-lo a esperar no sabien que, en realitat, aquella gesta havia començat dos mil anys enrere amb un home dins d’una banyera.

L’home en qüestió era Arquímedes que, després de molta estona ensimismat mirant l’aigua vessada al costat de la banyera, va tenir una mena revelació que el va impulsar a alçar-se precipitadament i sortir despullat pels carrers de Siracusa repetint una única paraula: Eureka!. El que havia aconseguit descobrir era el principi de flotabilitat, o sigui, que “qualsevol cos submergit en un fluïd suporta una empenta vertical cap a dalt equivalent al pes del fluïd desplaçat”.

Passaria molt temps abans que el principi d’Arquímedes fos aplicat en el vol, i concretament en els primers aparells capaços de transportar passatgers a través de l’estratosfera. I és que encara a finals dels anys vint, els riscs de viatjar en un Zeppelin eren molt elevats. Per a molts l’esperit aventurer i unes meravelloses vistes no compensaven desplaçar-se amb un globus de 100.000 metres cúbics d’hidrogen altament inflamable que podia esclatar per la mera acció de l’electricitat estàtica.

Efemèride publicada en l’aparador Història del diari Ara del 28 d’agost del 2011

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús