El diari Ara i la guerra del bon gust (artístic)

La tardor del 1936 el periodista Jaume Miravitlles va convèncer l’aleshores president de la Generalitat, Lluís Companys, que calia crear un Comissariat per realitzar actes de propaganda, tant al front com a la rereguarda. L’objectiu era doble: animar al poble i buscar complicitats en la lluita contra el feixisme amb les democràcies europees.

Durant els primers anys de la guerra, les accions del Comissariat es van centrar sobretot en la propagada gràfica, recorrent a l’ús dels cartells. Un dels centenars de persones que va treballar-hi fou Pere Català Pi, pare de Pere Català Roca i autor d’un dels cartells visualment més potents que he vist mai, l’Aixafem el feixisme. Es tracta de la fotografia d’una espardenya de betes, d’aquestes que ara gairebé només porten els castellers, que trepitja —i esquerda— una esvàstica col·locada al damunt d’unes llambordes. Una excel·lent metàfora que el poble pot esclafar el feixisme.

És clar que, tenint en compte el què va succeir després, més aviat va ser l’esvàtica que va trepitjar moltes espardenyes. Però avui no toca parlar de si vam trigar gairebé quaranta a desfer-nos del franquisme i aconseguir la Llibertat! que demanava a crits el cartell de la FAI que va dibuixar Carles Fontserè. Del què es tracta és de gaudir d’aquestes autèntiques obres d’art que es van realitzar durant la guerra i que el diari Ara ha tingut l’encert de regalar coincidint amb el 75è aniversari de la contesa. Per cert, tots els cartells compten amb el comentari pels principals especialistes del Sàpiens.

Comparteix

  Comentaris

  • Jaume Cusó

   17/06/2011 - 12:32

   No estic tan segur que haguem trigat 40 anys a desfer-nos del franquisme, encara avui dia el franquisme continua influenciant molt la socetat espanyola i, per extensió la catalana, i està molt ben representat pel Partit Popular.

  • Robles

   17/06/2011 - 13:02

   Sí, el franquisme sociològic continua massa present en figures com Albiol, Anglada i uns quants més. Ells sí que destil·len violència i odi. No els hauríem de donar ni aigua

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús