Sherlock Holmes i Tintín

El 22 de maig del 1859 naixia a la ciutat d’Edimburg sir Arthur Conan Doyle, el pare del cèlebre detectiu que mai no va dir allò d’Elemental, estimat Watson. Exactament el mateix dia, però quaranta-vuit anys després, feia el primer plor, Georges Remi, Hergé, el creador del famós periodista que en lloc d’escriure les notícies les protagonitzava. La fama dels dos herois de ficció eclipsaria els mateixos autors, que reaccionarien de forma diferent.

Després que Sherlock Holmes esdevingués el detectiu més popular de la història de la literatura, Conan Doyle va decidir matar-lo a El problema final. Per a l’escriptor, els relats del cerebral investigador s’havien convertit en una mena d’esclavatge que li impedia escriure novel·les serioses, amb les que volia convertir-se en un autor de referència. Donat els milers de cartes, algunes amenaçadores, que va rebre després de fer-lo caure a les cascades del Reichenbach, es va veure obligat a ressucitar-lo.

Tintín, en canvi, no mor mai en els àlbums d’Hergé. És probable que l’historietista belga no trobés cap motiu per matar un personatge tan perfecte: lleial, valent, just… De fet, Hergé volia ser Tintín, però quan s’emmirallava, la imatge que veia reflectida era la del capità Haddock, amb els seus vicis i debilitats. L’autor mai no va poder alliberar-se del sentiment de culpa per haver col·laborat amb les publicacions pro nazis durant l’ocupació i els seus personatges li van servir de boc expiatori dels seus propis fantasmes.

Efemèride publicada en l’aparador història del diari Ara el 22 de maig del 2011

Comparteix

  Comentaris

  • Sebastià

   23/05/2011 - 14:25

   Si pots veure algun còmic del Tintín que sigui una 1a edició veuràs certes diferencies amb els actuals, com el símbol d’alguna bandera, algun insult d’en Haddock…

   És cert que quan en Sir Arthur Conan Doyle va matar el Sherlock Holmes, la gent es va vestir de negra i va sortir al carrer?, no sé si com a protesta, perquè el ressuscités, per mostrar el seu “condol” …

  • Robles

   24/05/2011 - 13:38

   Es veritat això que el Herge era nazi?

  • Sebastià

   24/05/2011 - 16:44

   Hola Robles,
   Segons el que tinc entés, sembla com que al principi si, però un cop acabada la guerra se’n va adonar que el que defensava no era gaire correcta; és a dir, al principi va estar enganyat pels nazis (com passa amb molts països de l’actualitat, on la premsa esta controlada per l’estat, no hi ha llibertat d’expressió, es basen en la demagogia barata, canvien el significat de les coses…), podriem dir que va patir una mena de “rentat de cervell”.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús