Ningú no ho va predir

La història està plena de personatges importants que se’n van anar a dormir pensant que no passava res i que, quan es van despertar, es van trobar sense poder, a l’exili, o fins i tot n’hi ha que ja no es van despertar.

L’altre dia, en el seu blog, i arran dels últims esdeveniments en el món àrab, el periodista Lluís Foix recordava que el rei Lluís XVI, en tornar d’una cacera el 14 de juliol del 1789, va escriure l’anotació ‘rien’ en el seu dietari. No s’havia assabentat que els revolucionaris parisencs havien pres la Bastilla i començava la Revolució Francesa. També recordava que el president Mitterrand havia declarat el 8 de novembre del 1989 que no creia que ell pogués presenciar la caiguda del mur de Berlín, però que esperava que ho poguessin veure els seus fills o néts. El mur va caure l’endemà d’aquestes declaracions.

De fet, la major part dels esdeveniments històrics dels últims temps no havien estat previstos per cap analista. Ningú no comptava amb la desintegració de l’URSS. Cap director del Banc Mundial o del Fons Monetari Internacional no havia previst una crisi econòmica d’aquesta envergadura. I molt menys s’havia vaticinat la flama de revolucions que encendria el món àrab després que un jove venedor de verdures a l’atur s’immolés a Tunis.

Una prova més que la història no està escrita i que pot emprendre direccions imprevisibles.

Comparteix

  Comentaris

  • Lluis Aluju

   25/02/2011 - 13:32

   Ei, que el Xavier Sala Martín abans de la crisi feia mesos que parlava de la “Tormenta perfecte”. La crisi àrab no era previsible, però la econòmica es veia a anys llum. Una altra cosa és que els responsables no hi fessin res per mandra, por del què diran o pel que sigui!

  • Rauric

   25/02/2011 - 18:12

   Els dictadors ja no tenen cabuda en el món globalitzat actual, de la mateixa forma que ja no caben les monarquies que els queden quatre tallades de pel, cada vegada la gent esta més i millor informada i no es deixa prendre el pel com fins ara.

  • Cosme

   26/02/2011 - 16:06

   Tot això és apassionant, però veurem com acaba.

  • Salomó

   28/02/2011 - 20:51

   El Sala Martín no m’agrada gens, però tu Clàudia cada dia m’agrades mes (el que escrius vull dir). Continua així.

  • Josep Ma Partegàs

   08/03/2011 - 0:26

   Al costat d’aquests esdeveniments imprevistos hi podríem posar la llista de les previsions que molta gent assumia i en canvi no s’han acomplert. Sense rumiar-hi gens, recordo aquells exiliats a Mèxic que es repetien “de este año no pasa!” referint-se a la caiguda del franquisme, o aquell acudit referit a l’aspirant al tron d’Espanya que acabava dient “No pateixis que quan es giri la truita, la primera hòstia serà per tu”. N’hi ha més.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús