Un Grammy per al gran trobador del segle XXI

Vaig entrevistar Jordi Savall l’any passat a la seva casa estudi de Bellaterra arran de la sortida del disc El regne oblidat sobre la croada albigesa. Em va causar bona impressió, sobretot, perquè em va semblar una persona molt coherent amb el que pensa, diu i fa. I perquè, tot i ser un gambista virtuós reconegut internacionalment, va ser extremament amable. Ni barbetes apuntant cap al sostre, ni mirades per sobre l’espatlla.

En aquell temple de la música, ple d’instruments antics i partitures, vam parlar, òbviament, del seu disc sobre els càtars, però també d’altres projectes com Istanbul, un treball en què recupera la música de la cort otomana, i Dinastia Borja, el disc que posa en valor les melodies que sonaven en la cort del que va ser virrei a Catalunya i de la seva poderosa família, i que acaba de guanyar un premi Grammy. També vam parlar de la gran quantitat de patrimoni musical català que queda per recuperar (Ferran Sor, Martí Soler…).

Savall és una mena d’explorador que, després de tants anys buscant i domesticant sons arcaics, segueix gaudint de la recerca dels nostres tresors musicals com el primer dia. I ho fa amb la complicitat de la seva esposa, Montserrat Figueras, dels seus dos fills, també músics, i de la discogràfica que dirigeix, Alia Vox. A casa seva, la música ocupa tots els espais, i ell creu que si donéssim més importància a la música, tots plegats ens entendríem millor. De fet, si es mira en perspectiva històrica, i llevat d’algunes excepcions, com en el Tercer Reich, en què es va usar clarament la música per incrementar l’esperit nacionalista germanòfil, aquest art s’ha utilitzat majoritàriament per a finalitats positives.

De la mateixa manera que no cal ser cristià per percebre la màgia del Rèquiem de Mozart, tampoc no cal ser un expert en música del Renaixement per apreciar la bellesa i l’harmonia que desprèn Dinastia Borja. Per molts premis més!

Comparteix

  Comentaris

  • Cosme

   23/02/2011 - 8:14

   Bona reflexió, senyora Pujol. En Savall ésun d’aquells personatges que haurien de fer estar orgullós tot un país. Gran obra la seva.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús