Tot va anar molt bé

Per a tots aquells que haguéssiu volgut ser-hi i no vàreu poder, aquest és, a grans trets, el missatge que vaig voler transmetre en la festa del número 100 del SÀPIENS:

“President Pujol, president Maragall, secretari general de Cultura, director del Museu d’Història de Catalunya, diputats, regidors, col·laboradors, subscriptors, amics. Bona tarda a tothom i gràcies per acompanyar-nos en un dia tan especial.

Podríem haver celebrat aquest aniversari brindant amb una Moritz a la redacció i escoltant un CD d’en Roger Mas, però ens feia il·lusió celebrar-ho amb tots vosaltres, perquè des del primer número de la revista, Sàpiens ha estat un projecte col·lectiu.

Quan els pares de la criatura -l’Oriol Soler, l’Eduard Voltas, en Jordi Creus i en Joan Morales- anaven a explicar el projecte, tothom els deia si s’havien tornat bojos: una revista d’història i en català? Voleu dir que funcionarà? En qualsevol cas, les xifres -que ens han convertit en la tercera revista més llegida a casa nostra, amb 141.000 lectors- demostren que aquesta bogeria ha sortit bé. Que la història, lluny de ser avorrida, pot ser apassionant. I que si es fan productes amb qualitat periodística i rigor -en aquest cas el rigor històric que hi posen els millors historiadors catalans-, la nostra llengua és un vehicle com qualsevol altra llengua.

Crec que si en aquests 8 anys i 100 números hem aconseguit entrar en llars on no havia entrat cap revista d’història abans, ha estat perquè hem estat capaços de contagiar als nostres lectors i usuaris de les nostres xarxes socials de la il·lusió pel que estàvem fent. D’una forma o altra els hem fet partícips de les nostres recerques per trobar la tomba clandestina de l’expresident del Barça Josep Sunyol; de les nostres investigacions en arxius de tot el món -que ens han permès destapar des de la xarxa d’agents nazis a Catalunya o descobrir a Nàpols l’immens arxiu de l’arxiduc Carles-, o de les nostres aventures arqueològiques -quan acompanyàvem a un equip d’arqueòlegs catalans a desenterrar un mamut a Mèxic o com reconstruíem la vida d’alguns grans reis medievals.

Tot i el nostre entusiasme, som molt conscients que els temps no són fàcils per al món periodístic. Ho vivim cada dia: les dificultats per augmentar les vendes al quiosc, per captar més subscriptors o per trobar més anunciants. L’Antonio Medina, en Jordi Creus i la Montse Angulo ho saben perfectament. No és fàcil trobar empreses com Moritz que ens diguin: “El número 100 de Sàpiens? Hi volem ser! Què necessiteu?” Però malgrat aquestes dificultats, us hem de dir dues coses: que tenim ganes -moltes ganes- de seguir donant guerra molts números més i que destinarem totes les nostres energies a fer que la família SÀPIENS -tots els que sou aquí i molts més- segueixi creixent.

L’objectiu dels propers 100 números, a banda de mantenir la qualitat, és aconseguir més lectors a tots els racons dels Països Catalans, més usuaris al nostre web i a les nostres xarxes socials, i més anunciants. Però per a això necessitem la vostra complicitat. Cada vegada que us agradi un article, recomaneu-lo; cada vegada que us agradi un post, twitegeu-lo, cada vegada que us agradi una de les nostres iniciatives, feu-ne difusió.

Per a tots els que fem el SÀPIENS, per a la Sònia Casas, per a l’Àlex Novials, per a l’Oriol Gracià, per a la Caterina Úbeda, per a mi mateixa, aquesta aventura és una gran oportunitat professional; perquè tenim la sensació que no només fem periodisme i difonem la nostra història, sinó que també –i que consti que no ho dic perquè tingui el president Pujol al costat– perquè estem “fent país”.

Si el SÀPIENS –igual que altres revistes del nostre grup, com Cuina o Descobrir Catalunya– ha estat un dels èxits culturals de la dècada ha estat perquè aquest país compta amb un excel·lent planter de periodistes, d’escriptors, d’historiadors, d’arqueòlegs i de professionals de tota mena amb ànsies de coneixement. Ajudeu-nos a fer una comunitat Sàpiens encara més forta. Ajudeu-nos a passar el missatge!”

Podeu veure el vídeo de la festa al web del diari Ara i la galeria d’imatges, a Sapiens.cat.

Comparteix

  Comentaris

  • Jordi

   18/02/2011 - 20:58

   I en aquests 8 anys, quants dels primers que ens hi vam subscriure ens hem donat de baixa ? Malgrat la crisi, diria que ben pocs. Tant de bo per l’aniversari del núm.150 o 200 en feu una altra, i aquest cop sí que hi pugui assistir. Gràcies per la feina ben feta. Sou un exemple de com fer país.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús