Salvat-Papasseit, el poeta de l’amor

Fins al 3 d’abril es pot veure a l’Arts Santa Mònica una exposició sobre un dels grans poetes catalans, Joan Salvat-Papasseit. La mostra s’estructura en tres escenaris simbòlics i importants en la seva vida (l’ateneu, la galeria i el sanatori) i en realça, sobretot, la vessant d’escriptor revolucionari i popular; dos adjectius que entronquen, al meu parer, amb un altre gran autor coetani, l’alacantí Miguel Hernández, un poeta del poble però de molta qualitat i compromès socialment.

El primer record que tinc de Papasseit és quan a l’escola ens van fer llegir El poema de la rosa als llavis, un dels cants més eròtics de la literatura catalana. És clar que a mi, en aquell moment, el que més em va sorprendre és que fes aparèixer grues i màquines en els seus versos. Quina grua el meu estel / quin estel la meva grua! / de tant com brilla en el cel / sembla una donzella nua. Després, algú conceptualitzaria el meu desconcert amb una paraula: futurisme.

Va ser més endavant, llegint Papasseit per plaer i no perquè fos lectura obligatòria de secundària, que vaig descobrir el poeta que concep l’amor com a font de plaer i de creació. Joan Teixidor va descriure-ho amb una frase que sintetitza força coses: “No compta la poesia catalana moderna amb cap poeta de l’amor que deixi tan al descobert intimitats eròtiques i doni al mateix temps una impressió tan extraordinària de netedat”.

Si visiteu l’exposició, aneu-hi amb temps i dediqueu una estona a l’apartat que han batejat com ‘el colofó’. Podreu escoltar com diversos autors de la Nova Cançó van musicar alguns dels poemes de Salvat-Papasseit i van ajudar a popularitzar-ne la figura.

Comparteix

  Comentaris

  • Pau Garcia

   08/02/2011 - 22:58

   Si la Clàudia Pujol diu que l’exposicíó val la pena, hi aniré. Sense dubtar. Per cert, Clàudia, tens alguna relació de parentiu amb el gran Jordi Pujol?

  • Cosme

   10/02/2011 - 17:31

   La Clàudia Pujol és una periodista d’Olot. Crec que el Jordi Pujol també procedeix de per allà, per la cual cosa no seria estrany que fos una neboda o alguna cosa així.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús