SOS patrimoni de la humanitat

De la revolta que està vivint aquests dies Egipte, ningú no se’n salva. Ni tan sols les mòmies. Fa gairebé una setmana, uns vàndals van assaltar el Museu Nacional Egipci del Caire, van decapitar dues mòmies i van provocar destrosses en nombroses peces del Museu. Per sort, els lladres –que no devien ser gaire il·lustrats– van començar per saquejar la botiga de regals en lloc de les exposicions dels reis Tutankamon i Ramsès II. Altrament, l’espoli o la destrossa hauria pogut ser irreparable.

Que sigui difícil fer un inventari per saber si s’ha furtat alguna peça no és estrany, tenint en compte les dimensions i el poc ordre que impera en el Museu Nacional, que és una mena de gran magatzem de luxe de la cultura egípcia. Un amic que va visitar el Caire uns mesos enrere m’explicava que, el dia que va fer la visita al Museu, el vidre de la sala amb els tresors de Tutankamon estava trencat i enganxat amb cinta adhesiva, que hi havia una gotera, i que havia marxat amb la sensació que uns tresors tan excepcionals no estaven prou ben resguardats.

Aquests últims dies, i amb l’exèrcit protegint les principals antiguitats, un altre motiu de preocupació ha estat que no s’esfondrés la seu central del partit de Mubàrak, cremada per la multitud, ja que si es desplomava ho faria sobre el Museu, l’edifici veí, amb conseqüències imprevisibles.

Els saquejos al Museu Nacional Egipci, juntament amb els actes de pillatge frustrats que hi ha hagut als temples de Karnak, a Luxor, i en altres indrets que custodien el mastodòntic patrimoni cultural egipci, han tornat a posar sobre la taula de la comunitat internacional la problemàtica de com salvaguardar les antiguitats.

Fa encara no vuit anys, arran de la guerra de l’Iraq, que entre les bombes americanes i el pillatge es va malmetre bona part del patrimoni assiri, babilònic i sumeri del bressol de la civilització occidental. Igual que ara, la Unesco també va sortir en defensa del patrimoni, però de ben poc va servir. La comunitat internacional haurà de prendre-s’ho més seriosament i perseguir i penar durament aquestes accions.

Comparteix

  Comentaris

  • Mia

   02/02/2011 - 16:01

   Totalment d’acord, però crec que rere tot plegat hi ha un debat de fons més profund: el cost de mantenir tot el patrimoni històric, no només l’egipci sinó el mundial. Com ho han de fer els països del tercer món, si ni tan sols aquí a vegades podem mantenir en condicions el nostre patrimoni?
   És un tema complex i la veritat és que a piori no se m’acudeixen solucions, el paperot de la UNESCO és més un bla bla bla “d’experts” viatjant en business tots ben encorvatats (com passa a totes aquestes institucions) que no pas un organisme que estigui demostrant cap tipus d’efectivitat real.
   Alguna idea abans no sigui massa tard?

  • Sole

   03/02/2011 - 7:14

   Les flames ja arriben al museu del Caire. Però què és això comparat amb la mort de les persones? Conservar el patrimoni sí, però les persones encara més.

  • Ferran Vital

   04/02/2011 - 0:18

   Malauradament, aquest és un mal comú en moments de revoltes i disturbis civils. Al 2003 grups de persones van atacar i saquejar el Museu de Bagdad. Ara, passa quelcom similar a El Caire, com molt bé has dit.

   Pot ser que entre aquests “incontrolats” hi hagi la mà negre d’alguns col·leccionistes privats i les màfies que es dediquen al contraband d’art?

  • Pericles

   04/02/2011 - 21:51

   Egipto en llamas, Bagdag lleno de cadáveres y elnacionalismo,como Prat de la Ribapensando enlas obras de arte. Sin comentarios.

  • Toni Toluges

   07/02/2011 - 16:04

   Sra. Pujol, potser a la guerra d’Iraq va haver-hi algun cas aillat (que desconec), pero no es pot dir que “les bombes americanes” van malmetre patrimoni assiri, babilonic i sumeri. Precisament despres del saqueig del Museu Nacional es va retreure a les tropes estatunidenques que tinguessin un pla per a no bombardejar el patrimoni historic pero cap per a protegir-lo del pillatge.

  • Pau Garcia

   08/02/2011 - 8:17

   Sr. Toluges, ja sabem que a les guerres de l’Iraq els avions ianquis llençaven flors i aigua beneïda. I tant que van destruir patrimoni. I a més, com ha quedat demostrat, els seus soldats es van fer un tip de robar obres d’art. Sr. Toluges, no faci demagògia amb l’imperialisme que el tema és molt seriós.

  • Toni Toluges

   08/02/2011 - 15:44

   Pau Garcia, en el seu moment, Mounir Bouchenaki, adjunt del director general per a la Cultura de la UNESCO, va escriure sota el titol “La guerra a l’Iraq i les conseqüencies per al patrimoni cultural”: “A l’Iraq, com a resultat de tretze anys de sancions i del caos que va seguir al recent conflicte armat, vuit mil anys d’historia pengen ara d’un fil. Piromans han cremat biblioteques i arxius, lladres han saquejat edificis historics i institucions culturals i peces de valor unic han desaparegut de museus i jaciments arqueologics”. Cap referencia a destruccio per bombes.

   Pot aportar documentacio que demostri que les bombes van destruir patrimoni historic mes enlla d’algun cas aillat (que desconec)? No tindre cap inconvenient en canviar d’opinio si aporta informacio que demostri que estava equivocat. De moment, nomes ha aportat prejudicis.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús