Els Reis ja han passat a can Sàpiens

Fa un parell de setmanes va venir a veure’ns a la redacció de Badalona un dels responsables de l’editorial Millennium Liber, una empresa que s’encarrega de recuperar la memòria humanística amb acurades edicions facsímils d’incunables únics custodiats en biblioteques o en monestirs. A la cartera, hi duia un estoig amb l’últim tresor: una reproducció de luxe de les Homilies d’Organyà.

La veritat és que tot i saber alguns detalls d’aquesta obra emblemàtica —que es tracta del text literari català més antic que es coneix, que els experts l’han datat entre finals del segle XII i principis del XIII, que es considera la primera traducció entre llengües romàniques, que els últims estudis n’atribueixen l’autoria a un canonge tortosí…— hi va haver una cosa que ens va sorprendre: el seu petit format.

L’editor ens va explicar que la reproducció que n’han fet és del tot fidel a l’original, no només pel que fa a les dimensions (175×120 mm), sinó també pel que fa als textos, al paper especial en pergamí envellit i, fins i tot, a les taques que s’hi han anat fent al llarg del temps. Li vam comentar que una bona manera de fer-nos-en ressò a la revista seria sortejant-ne un exemplar entre els nostres lectors en el número 100. Li va semblar una bona idea per apropar aquesta joia als amants de la història.

És clar que tenir a les mans la prova inequívoca de les arrels de la nostra llengua i observar-ne la riquesa i l’expressivitat del vocabulari el mateix dia que es feia pública la sentència del Tribunal Suprem que intenta liquidar l’exitosa immersió lingüística al nostre país, ens va deixar un cert malestar.

Comparteix

  Comentaris

  • Montserrat Montesinos Poch

   05/01/2011 - 7:32

   ¨´Es molt interessant saber-ne la publicació d’aquest facsímil de luxe i també que ens en pot tocar un entre els subscriptors de SAPIENS. I que sembli tan “real” a causa del fotmat i tots els petits detalls.
   Una pregunta: tinc entés que últimament s’han descobert altres dos textos en català que es consideren més antics que les Homilies. El que no sé és si es poden considerar “iteraris”
   Podrieu, sisplau, parlar sobre aquest tema, aprofitant l’edició d’aquest preciós facsímil?

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús