Símbols que parlen, encara

Si una persona sense nocions d’història es passeja per les interminables avingudes berlineses, no té cap element que li permeti saber que Adolph Hitler va existir. Una cosa similar passa a Roma amb Benito Mussolini. I això és perquè tant a Alemanya com a Itàlia van promulgar lleis per fer desaparèixer la simbologia feixista de l’espai públic. A Catalunya, tot i que en els darrers anys i a través de la llei de la memòria històrica s’ha començat a treballar en el mateix sentit, encara resten prop de 7.700 símbols.

Per què han perdurat i què s’ha de fer amb les àligues de coll girat i les fletxes i jous que encara existeixen són dos dels interrogants que planteja l’exposició Símbols de Franco, que s’acaba d’inaugurar a la seu del Memorial Democràtic de Via Laietana. Una de les fotografies més sorprenents de l’exposició és la d’una colla vallenca fent la salutació a la romana durant la Festa Major de Vilafranca l’any 1939. Veure els castellers amb el braç alçat no deixa de ser una mostra inapel·lable de com el franquisme va començar a controlar totes les capes de la nostra societat, des d’un primer moment.

A més de les imatges, la mostra incorpora textos d’historiadors com Hilari Raguer o Conxita Mir, dibuixos d’El Roto, vídeos, instal·lacions artístiques i, fins i tot, una mostra original de la simbologia franquista: una gran creu que fa poc més d’un mes es va retirar de la façana de l’església de Bot.

Una vegada hàgiu vist l’exposició, no deixeu de participar en la consulta sobre els possibles destins (museu, interpretació in situ…) d’aquests símbols propagandístics i enaltidors que encara parlen.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús