La història en historietes

Vaig aprendre abans qui era Juli Cèsar i en què havia consistit la guerra de les Gàl·lies que no pas qui era Jaume I o Guifré el Pelós. Vaig aprendre abans qui eren els soviets, els inques o la llegenda jeti, que no pas qui erenn els almogàvers o els segadors. I tot això perquè els còmics que llegia (Astèrix i Obèlix o Les aventures de Tintín) no partien, precisament, d’una cosmovisió catalana.

El còmic històric no ha estat especialment conreat al nostre país, tret d’algunes  excepcions lloables. Per sort, en els darrers anys, l’il·lustrador Oriol Garcia Quera i l’Editorial Casals, han editat una col·lecció magnífica que recrea els grans noms i episodis de la història de Catalunya. Si a Barcelona 1714 vam posar cara a Rafael Casanova i amb Corpus 1640 vam conèixer qui eren els segadors que van originar el nostre himne, amb Guifré 897 ens vam poder endinsar en la gènesi de la nació catalana i amb Pallars 1487 vam descobrir el gran cavaller Hug Roger III. Ara, s’acaba de publicar Mallorca 1229 que ens permet reviure una de les grans gestes d’un dels reis catalans més estimats: la conquesta de Mallorca feta per Jaume I.

Garcia Quera ens explica en una entrevista que publicarem en el proper número de Sàpiens que el seu referent, en el còmic històric, és l’escola francesa, sobretot El tinent Blueberry i les aventures en el llunyà Oest americà. Potser als nens francesos els passa com a nosaltres abans dels còmics de l’Editorial Casals: aprenen abans els herois de la guerra de Secessió americana que les gestes de Napoleó.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús