Educació = Llibertat

Ahir es va presentar a l’espai Betúlia de Badalona ‘El secret del meu turbant’, la història real de l’afganesa Nàdia Ghulam al Kabul dels talibans, escrita per la col·laboradora de SÀPIENS, Agnès Rotger, i mereixedora del premi Prudenci Bertrana d’enguany.

Tots sabem que la història l’escriuen els vencedors, però afortunadament, sempre hi ha esquerdes per heroïnes anònimes com les nàdies i per persones com l’Agnès que tenen la sensibilitat de localitzar-les. Tot i els patiments físics i psíquics de la protagonista, i a pesar de les humiliacions que pateix al llarg dels capítols, a la Nàdia no l’abandona mai una espècie de clarividència: que només podrà sortir d’aquell cercle viciós accedint a l’educació. Que serà l’accés a la cultura, el que li donarà l’anhelada llibertat.

La història d’aquesta afganesa és tant potent que espero que no amagui l’exercici literari magistral de Rotger que hi ha al darrere. Llegint el llibre m’adono que es compleixen un bon grapat de les virtuts que l’escriptor italià Italo Calvino enumera quan parla de la literatura del futur. Lleugeresa: sense ser confosa amb frivolitat. Exactitud: trobar el mot just per a cada frase. Solidesa estructural. I una altra virtut que se’m va difícil de conceptualitzar amb un adjectiu: no vol condensar tot el saber de l’univers en tres-centes pàgines.

Només vol explicar una història.

Comparteix

  Comentaris

  • Paco

   26/11/2010 - 7:17

   M’has convençut Clàudia. Havia pensat comprar-me’l,però ara ho farés egur

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús