La benedicció del faraó

El comte de Carnarvon, George E.S.M. Herbert, va morir d’una estranya malaltia el 1923, després d’entrar a la tomba de Tutankamon. Altres membres de l’equip que van participar en l’aventura també van morir poc després de malalties misterioses. Durant anys es va parlar d’una maledicció, fins que un epidemiòleg britànic, Geoffrey Dean, va descobrir que la causa més probable de la mort de l’aristòcrata anglès que va finançar l’expedició hauria estat una septicèmia causada per una picada de mosquit infectat. Així i tot, hi ha qui ha seguit donant arguments a la teoria de la maledicció.

Sempre que entro al Museu Egipci de Barcelona, i ho faig sovint, m’envaeix una sensació de benedicció faraònica. Si els reis i reines d’una de les civilitzacions més fascinants de l’antiguitat poguessin dir-hi la seva, no m’estranyaria que estiguessin encantats de veure el seu llegat en un museu modern, acollidor i extremament divulgatiu. De fet, la meva visita va coincidir amb la d’una escola –en reben una o dues cada dia–, i els nens estaven tan fascinats per les màscares funeràries i els vasos canopis, com pel Playmobil de l’esfinx amb mòmia incorporada que venen a la botiga adjacent.

Si encara no heu tingut l’oportunitat de visitar l’exposició sobre ‘Els secrets del Museu Egipci‘, busqueu un forat i aneu-hi. Es tracta d’una mostra inèdita de les darreres adquisicions de la Fundació Jordi Clos en què es destaquen diversos aspectes de la vida quotidiana i el món funerari de l’antiga civilització. En sortireu… beneïts.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús