La història en campanya

La Història, d’una manera o altra, sempre acaba irrompent en les campanyes electorals. De vegades és només un breu en un diari local; d’altres, ocupa grans titulars. La setmana passada vaig llegir amb estupefacció una entrevista a Baltasar de Casanova Habsburg-Lothringen, el número dos de la llista de Ciutadans a Lleida. En l’entrevista, aquest descendent de Rafael Casanova  —la seva carta de presentació diu que és membre de la casa reial dels Habsburg, marquès d’Elx i nét de l’últim descendent de l’imperi austrohongarès, entre altres títols— assegurava que si el conseller en cap de Barcelona el 1714 visqués a la Catalunya actual, simpatitzaria amb Ciutadans.

De la mateixa manera que ratlla el ridícul elucubrar què votaria una de les icones del nacionalisme català en aquestes eleccions autonòmiques, també em va semblar desencertat que, en les darreres eleccions europees, se li retragués a Aleix Vidal Quadras que la seva família, al segle XIX, es dediqués a una activitat tan poc ètica com el tràfic d’esclaus. D’acord que tots som producte dels nostres avantpassats, però recórrer a l’arbre genealògic per justificar accions presents o per assotar els contrincants és desviar l’atenció dels temes que haurien de preocupar-nos. Un debat d’idees i de programes de debò.

Comparteix

  Comentaris

  • Robles

   15/11/2010 - 8:58

   Bon comentari. No puc estar més d’acord amb tu.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús