El ‘monumento a los caídos’ de Tortosa

Fa unes quantes setmanes, el Memorial Democràtic va publicar un cens on s’identifiquen 143 símbols franquistes a les comarques de l’Ebre. Si bé bona part són plaques d’habitatge —al voltant d’un 40%— la resta són rètols, tombes, làpides i monuments. D’entre tots aquests elements destaca el “Monumento a los Caídos en la Batalla del Ebro” de Tortosa, que s’erigeix al mig del riu, sobre el pilar d’un antic pont: el pont de la Cinta. Fa uns quants anys va ser desposseït d’alguns dels símbols més explícitament feixistes, però l’escultura inaugurada pel mateix Franco el 1966 encara mostra creus i àguiles i, per tant, no ha perdut la finalitat per a la qual va ser concebuda: honorar els soldats franquistes morts durant la batalla de l’Ebre i l’enaltiment d’un règim dictatorial que es va instaurar acabada la Guerra Civil.

El manteniment d’aquest tipus d’elements en l’espai públic ofèn molts ciutadans, sobretot en aquestes terres del sud de Catalunya, que van patir els efectes devastadors de la batalla de l’Ebre, un combat que va deixar 60.000 baixes per bàndol i el camí aplanat per a l’ofensiva final de Franco sobre Catalunya. Per tant, perpetuar un monument com el de Tortosa —que glorifica un dictador i els valors feixistes a la via pública— és contrari a l’esperit democràtic que empara l’ordre constitucional i posa en evidència la feblesa de la nostra cultura política.

Ara, el Casal Popular Panxampla de Tortosa ha impulsat una campanya ciutadana per demanar al consistori tortosí la retirada del monument. S’han recollit prop de 2.000 signatures a tot el país i, si tot va tal com està previst, el dilluns 7 de novembre es debatrà al ple de l’Ajuntament una moció que defensa la retirada de les restes de l’última dictadura espanyola. Si prospera, s’haurà aconseguit —gairebé 45 anys després de la seva inauguració— eliminar aquest símbol feixista “clavat al llom del riu Ebre”, parafrasejant una metàfora de l’escriptora Cinta Arasa.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús