Entrades amb l'etiqueta ‘UPF’

Curs universitari gratuït d’història xinesa

Dijous, 27/08/2015

Una de les millors iniciatives docents dels darrers temps són els MOOC. Aquest acrònim anglès (Massive Open Online Courses) serveix per denominar cursos en línia gratuïts, avalats per les universitats més prestigioses del món i disponibles en plataformes de gestió de continguts a internet, com Coursera. Que vols fer un curs d’economia a la universitat de Columbia? Aquí el tens; gratis i legal. Per als amants de la història, també hi ha molts cursos disponibles, com el que oferia el professor Harari, autor del llibre Sàpiens. Una breu història de la humanitat.

Les universitats catalanes també s’han afegit a aquesta fantàstica tendència, com la UPF, que ofereix el curs ‘The European Discovery of China‘, disponible a la platoaforma FutureLearn. Les lliçons les imparteix la professora Dolors Folch, sinòloga experta en Història Antiga de l’Àsia Oriental i autora de ‘La construcció de Xina‘, una obra imprescindible per tot aquell que estigui interessat en el passat xinès. Quan estudiava Humanitats a la UPF vaig tenir la sort de tenir-la de professora; a part de la seva saviesa, vaig gaudir de la seva passió i energia a les classes, que de ben segur imprimirà de nou en aquest curs online. Les matriculacions (gratuïtes) estan obertes i les “classes” comencen el 28 de setembre. Durant 8 setmanes, la doctora Folch publicarà vídeos en els que ens parlarà de la Xina d’entre els segles XIII i XVII a través dels ulls dels viatgers i missioners que van arribar a l’Àsia Oriental. No hi ha examen ni compromís de permanència, és un regal per a curiosos i amants del coneixement.

Gerro de porcellana d'època Ming (s. XV). Metropolitan Museum of Art

Gerro de porcellana d’època Ming (s. XV). Metropolitan Museum of Art

Els vídeos de les lliçons es poden guardar per veure més tard o es poden tornar a veure mentre dura el curs. La professora Folch fa la narració en anglès, però per a qualsevol que tingui nocions de la llengua de Shakespeare, és força fàcil de seguir. De tota manera, el vídeo (com a mínim el del trailer) incorpora subtítols en català. Jo ja m’hi he apuntat, i la meva més sincera recomanació és que ho proveu, ja sigui per familiaritzar-vos amb aquest model de cursos o bé per interès en la història. Si voleu fer-ne un tast, us deixo amb el vídeo de presentació.