Entrades amb l'etiqueta ‘Tailàndia’

Sukhotai, l’origen de Tailàndia

Dijous, 20/10/2016

Al segle XIII, quan a Catalunya Pere el Gran començava a senyorejar la Mediterrània, a l’altra punta del planeta floria una societat que seria l’embrió de l’actual Tailàndia. Sukhotai, que es podria traduir com a “felicitat creixent”, es va erigir com a regne que disputava l’autoritat dels khmers de Cambodja i que dominaven bona part del sud-est asiàtic. Segles enrere ja hi havia hagut assentaments amb activitat molt intensa (s’han trobat divises romanes que daten del segle II aC), sorgits a redós del riu Mun, però es coneix molt poc la història del país abans del segle XIII. Sabem que hi va haver força influència provinent de l’Índia i el budisme, i que a partir del segle VII va florir la civilització Dvaravati, dominada per l’ètnia Mon d’origen xinès. El primer regne Thai, doncs, seria el dels Sukhotai.

Mapa de Tailàndia

Mapa de Tailàndia

Els habitants d’aquesta pròspera ciutat van treure profit de les invasions dels mongols, que des de l’inici del segle XIII van arrasar tot Àsia. La debilitat dels nuclis tradicionals de poder va afavorir l’auge de Sukhotai, que es veia prou forta per no haver de declarar-se vassall de ningú. els Avui considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la ciutat històrica de Sukhotai acull alguns dels temples més impressionants del país, com el Wat Mahathat (1292 – 1347), que guarda una imatge gegant de Buda i conserva un gran nombre d’estupes, o el Wat Sa Si, que sembla una campana, envoltada per aigua i accessible per un pont de fusta..

Temple de Wat Si Chum, Sukhothai

Temple de Wat Si Chum, Sukhothai

La “felicitat creixent”, però, va durar poc. Ayutthaya, un altre centre urbà, va prendre el relleucom a potència dominant, que poc a poc s’aniria expandint fins a formar Siam, nom amb el que es va conèixer Tailàndia fins a la segona dècada del segle XX.

 

temple Phra si sanphet, Ayutthaya

Temple de Phra Si Sanphet, Ayutthaya

Petita història de Tailàndia

Dimecres, 28/05/2014

L’exèrcit de Tailàndia ha formalitzat un cop d’estat davant la inestabilitat que viu el govern d’aquest país del sud-est asiàtic. La nova junta militar ha detingut l’antiga primera ministra i ha afiançat un control estricte sobre la premsa del país. L’establiment de la llei marcial és un ‘sacrifici dut a terme per mantenir la pau’ segons el cap militar colpista, Prayuth Chan-ocha.

Selfie a Tailàndia

Una noia es fa un 'selfie' amb soldats a Bangkok

La premsa estrangera, com la CNN, es fa ressò de certes pràctiques inusuals en un moment tant crític: ciutadans es fan fotografies amb soldats (els famosos ‘selfies’) o fins i tot s’ha creat l’etiqueta #Showmeacutesoldier (ensenya’m un soldat maco) des de la que es demanen fotos dels militars més atractius. Una situació que contrasta amb la gravetat de la situació política, absolutament caòtica ara mateix.

Si explorem la història de Tailàndia, també arribarem a la conclusió de que no es tracta d’un país convencional. Els ‘thai’ van establir-se a l’actual Tailàndia provinents de l’interior del continent, probablement fugint dels regnes xinesos. A l’edat mitjana, l’imperi Khmer va extendre els seus dominis per tot el sud-est asiàtic. Aquesta rica cultura cambodjana va deixar temples característics repartits per tot el seu territori, que incloïa bona part de Tailàndia. Pel que fa a les creences, el budisme hi va calar des de la seva arribada, fins al punt que avui encara és la religió majoritària.

Temple dels micos a Lopburi

Temple dels micos, a Lopburi

El que no hi va calar gens va ser el colonialisme, tot i que l’antic regne de Siam era un punt estratègic al sud-est asiàtic. Al llarg del segle XIX la bona tasca diplomàtica dels seus dirigents va saber mantenir la tensió entre els interessos francesos (a la Indoxina) i els britànics (a la Índia), i sempre un ull posat sobre els veïns xinesos. El sentiment nacionalista no s’ha reivindicat tant com en països propers (Cambodja o el Vietnam per exemple) i fins i tot la revolució per derrocar la monarquia absoluta, l’any 1932, es va fer sense vessar sang. Després de la Segona Guerra Mundial, Tailàndia va quedar a l’òrbita dels EUA en l’alineament de la Guerra Freda. Des de la caiguda de la monarquia absoluta fins ara, el país compta una dotzena de cops d’estat. I seguim sumant…

Per acabar amb una curiositat cultural us deixo un vídeo sobre la història del Muay Thai, l’art marcial ancestral dels tailandesos, que troba el seu origen en la prohibició de portar armes al palau reial. Els soldats, per tant, entrenaven en el combat cos a cos, fins a desenvolupar una complexa tècnica que ha sobreviscut diverses generacions. S’explica fins i tot la llegenda d’un monarca fascinat per aquest estil de lluita que es va infiltrar en combats clandestins.