Entrades amb l'etiqueta ‘Mongòlia’

Troben una mòmia a Mongòlia que revoluciona internet

Dimarts, 19/04/2016

Creieu que viatjar en el temps és possible? Molts usuaris de xarxes socials han començat a especular amb aquesta possibilitat després de la descoberta d’una mòmia de fa 1.500 anys a Mongòlia. Els arqueòlegs han trobat aquestes restes al Massís de l’Altai, gairebé a 3.000 metres per sobre del nivell del mar. El que en un principi era una troballa d’interès científic s’ha convertit en un fenomen a Internet amb centenars d’interaccions. La polèmica ha esclatat a causa del calçat, que s’ha conservat en molt bones condicions gràcies a una capa de gel. La semblança de les sabates de la mòmia amb el disseny de les sabatilles esportives de la marca Adidas ha cridat molt l’atenció de lectors d’arreu del món.

 

Calçat de la mòmia de fa 1500 anys.

Calçat de la mòmia descoberta a Mongòlia. ©RealThingTV / Youtube

Un dels models de les sabatilles Adidas

Un dels models de les sabatilles Adidas

 

A més del cos, els arqueòlegs han recuperat del gel nombrosos objectes, entre ells un calderó de ferro, capes de cotó i restes de sacrificis d’animals. Aquesta darrera troballa podria revelar que l’indret era un lloc habitual d’enterraments rituals dels pobles turquesos que habitaven Sibèria fa un mil·lenni i mig. Els investigadors, de fet, asseguren que es podria tractar del centre funerari més complert de tota l’Àsia Central.

 

Amb tot, però, el que està en boca de la majoria d’usuaris és si, en realitat, la dona descoberta entre el gel va ser una viatgera en el temps amb especial predilecció per al calçat esportiu. També hi ha qui assegura que tot es tracta d’una campanya de màrqueting de la casa Adidas. Sigui com vulgui, que l’arqueologia es torni viral és, si més no, curiós.

Llac Kucherla, al massís d'Altai

Llac Kucherla, al massís d’Altai. © Dmitry A. Mottl

L’imperi mongol

Diumenge, 23/03/2014

Fa uns dies la Carla Galisteo escrivia una notícia sobre un estudi de la universitat de Colúmbia, a Nova York, que relacionava les conseqüències d’un sobtat canvi meteorològic amb la gran expansió de l’imperi mongol al segle XIII. Segons aquest estudi, una onada de clima temperat hauria actuat sobre les gèlides estepes provocant el creixement de la vegetació, principal aliment dels cavalls dels mongols. A més, una onada de pluges després d’anys de sequera, hauria coincidit amb aquest període.

Estepa mongola

Estepa mongola

Aquest canvi climàtic, però, no li treu mèrit a un dels líders militars més destacats que ha vist la història: Genguis Khan. Nascut com a Temüjin, el guerrer mongol va unificar els clans nòmades de l’estepa sota la seva autoritat i va bastir l’imperi contigu més extens que s’ha vist mai. Els guerrers manghud (‘mangudai’ en mongol) van arribar a controlar el territori que separava la península de Corea fins les ribes del Danubi, a Europa. I de nord a  sud, des de Sibèria fins les costes del mar d’Àrabia, a l’actual Iran i Pakistan. En aquest mapa interactiu podreu veure l’evolució de les conquestes.

Tot i que ho van intentar, els mongols no van poder conquerir ni Japó ni la India. En el cas japonès, dues poderoses i oportunes tempestes a alta mar van enfonsar els vaixells en els què viatjava l’exèrcit mongol invasor. En el cas de la India, els manghud van aconseguir saquejar Dheli en una ocasió, ja al segle XIV, però la força dels sultans no va permetre mai que s’establissin al seu territori, més enllà del Caixmir i el Punjab. A la Xina, els mongols van fundar la dinastia Yuan, que duraria fins al segle XIV.

Amb tot, cada cop que un Khan moria, els generals de l’avantguarda retornaven a la ciutat de Karakorum, al centre del país, per assistir a un Kuriltai (o Kurultai, segons la font), una assamblea per escollir un nou líder. Això donava temps als seus enemics per a defensar-se davant futures escomeses.

Ulan Bator

Parlament i seu del Govern, a Ulan Bator

La ciutat que actualment coneixem com la capital del país, Ulan Bator, no es fundaria fins al segle XVII. El gran imperi medieval s’havia disgregat a causa de les disputes internes entre els successors de Genguis Khan. A dia d’avui, la capital de Mongòlia està habitada per poc més d’un milió de persones i troba en la figura del gran Khan el seu referent nacional. Us en adonareu si hi arribeu en avió, ja que l’aeroport porta el seu nom. Moltes escultures el recorden damunt del cavall, rebent impertèrrit la pluja que fa prop de mil anys li va donar un cop de mà.

Per qui tingui una mica més de curiositat sobre l’actual Mongòlia, així sona el seu himne.