Sukhotai, l’origen de Tailàndia

Al segle XIII, quan a Catalunya Pere el Gran començava a senyorejar la Mediterrània, a l’altra punta del planeta floria una societat que seria l’embrió de l’actual Tailàndia. Sukhotai, que es podria traduir com a “felicitat creixent”, es va erigir com a regne que disputava l’autoritat dels khmers de Cambodja i que dominaven bona part del sud-est asiàtic. Segles enrere ja hi havia hagut assentaments amb activitat molt intensa (s’han trobat divises romanes que daten del segle II aC), sorgits a redós del riu Mun, però es coneix molt poc la història del país abans del segle XIII. Sabem que hi va haver força influència provinent de l’Índia i el budisme, i que a partir del segle VII va florir la civilització Dvaravati, dominada per l’ètnia Mon d’origen xinès. El primer regne Thai, doncs, seria el dels Sukhotai.

Mapa de Tailàndia

Mapa de Tailàndia

Els habitants d’aquesta pròspera ciutat van treure profit de les invasions dels mongols, que des de l’inici del segle XIII van arrasar tot Àsia. La debilitat dels nuclis tradicionals de poder va afavorir l’auge de Sukhotai, que es veia prou forta per no haver de declarar-se vassall de ningú. els Avui considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la ciutat històrica de Sukhotai acull alguns dels temples més impressionants del país, com el Wat Mahathat (1292 – 1347), que guarda una imatge gegant de Buda i conserva un gran nombre d’estupes, o el Wat Sa Si, que sembla una campana, envoltada per aigua i accessible per un pont de fusta..

Temple de Wat Si Chum, Sukhothai

Temple de Wat Si Chum, Sukhothai

La “felicitat creixent”, però, va durar poc. Ayutthaya, un altre centre urbà, va prendre el relleucom a potència dominant, que poc a poc s’aniria expandint fins a formar Siam, nom amb el que es va conèixer Tailàndia fins a la segona dècada del segle XX.

 

temple Phra si sanphet, Ayutthaya

Temple de Phra Si Sanphet, Ayutthaya

Comparteix

  Etiquetes:

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús