Entrades amb l'etiqueta ‘conspiracions’

El Corpus de Sang. La revolta dels segadors de 1640 a Barcelona.

dimecres, 5/06/2013


Últimament, acostant-nos al tricentenari de la desfeta en la guerra de Successió de 1714 cada cop sentim a parlar més d’aquest conflicte. En canvi, ara que estem en dies de Corpus, sentim a parlar molt de les processons, de l’ou com balla, però… és que el còrpus no ha estat mai conflictiu? Us sona d’alguna cosa el Còrpus de Sang de 1640? Doncs si, la revolta dels segadors, la que dóna nom a l’himne de Catalunya va ser un 7 de juny i va esclatar a Barcelona. Aquest és un episodi de la història molt desconegut que tendeix a barrejar-se amb els fets de 1714. Tot plegat resulta un embolic. Per resoldre aquest embolic hem fet especialment aquesta secció.

Els exorcismes de Jacint Verdaguer a Barcelona

dimecres, 8/05/2013

Verdaguer va ser un dels poetes més importants de la literatura catalana del segle XIX. Molts coneixen la seva forta vinculació a la ciutat de Barcelona això sí, hi ha una part de la seva vida i la seva història més fosca i més desconeguda: Verdaguer va fer d’exorcista a la nostra ciutat.

Joan de Canyamars i l’intent de regicidi de Ferran el Catòlic de 1492

dimecres, 9/01/2013

joan de canyamars ferran el catolic 1492 pl plaça del rei regicidi

L’any 1492, el mateix any de la descoberta d’Amèrica, l’expulsió dels jueus i els moriscos i la conquesta de Granada, el monarca Ferran el Catòlic, va ser a punt de ser assassinat a les escales de la Plaça Reial de Barcelona. Tenint en compte que en aquell moment Corona Hispànica era una corona dual que repartía el poder de Castella per Isabel i el de la Confederació Catalano-Aragonesa per Ferran, podem fer-nos la idea de fins quin punt podría haver canviat la història no només del Principat de Catalunya, sinó de tota la Confederació, de tots els regnes peninsulars, d’Arreu d’Europa i de retruc, de totes les colònies americanes. Finalment però, tot va quedar en un ensurt, però al pagès Joan de Canyamars, el van desquatritzar als ulls de tothom per escarni públic.

Clica aquí per saber-ne més

Estels durant la invasió napoleònica

dimecres, 28/11/2012

Clica aquí per saber-ne més